Izvor: N1 televizija, 09.Feb.2018, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović: Glogovac je bio iz našeg vremena

Reditelj Gorčin Stojanović rekao je za N1 da odlazak Nebojše Glogovca nije samo prerani, tragični odlazak mladog čoveka. već da je, kako prolaze sati, jasno da je reč o nečemu što svi zajednički delimo.

Izvor: N1

On ističe da nije slučajno što se niko nije javio za izjavu ili da formalno izrazi saučešće.

"Nebojšin odlazak nije samo prerani, tragični odlazak mladog čoveka, velikog glumca, jednog od najvećih srpskih glumaca uopšte, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i ne samo srpskih, nego glumaca na ovim prostorima. To je pre svega žalost i tragedija njegove porodice, dece, roditelja, najbližih, ali to je, sada već kako prolaze sati, jasno da je reč o nečemu što svi zajednički delimo", kaže Stojanović.

Kaže da je Glogovac svojim ulogama, načinom na koji ih je igrao, kako u visokom, klasičnom repertoaru, tako i u savremenim generacijskim ulogama obeležio jedno vreme na način koji nije tek svedočanstvo o tom vremenu, već snažno utisnuti lični pečat, pečat jedne bogate ličnosti.

"Imao je taj krupni plan koji pleni zato što je u njemu postojalo veliko i sadržajno ljudsko bogatstvo. On je umeo da ga oblikuje na snažan, auteničan, neponovljiv, jedinstven, precizan i svoj način", kaže on.

Dodaje da je Glogovac, kada je prvi put izašao na pozornicu u "Velikoj pljački" Dejana Mijača, već bio veliki glumac, kao i da zato nije igrao male uloge, nego samo obimom manje. Kaže da je onda počeo da preuzima glavne uloge u pozorištu, a da je i na filmu bilo tako.

"Njegov prvi film je "Vukovar, jedna priča" Bore Draškovića, gde je Bora prepoznao taj dar. Tada nije bilo prostora za više od jedne scene. "Ubistvo s predumišljajem", koje smo zajedno radili, njegova je prva velika uloga i prvi veliki film. Njegovom zaslugom je ostao kao trajna vrednost, meni je i tada bilo nezamislivo da neko drugi igra tu ulogu, a kamoli sada", kaže Gorčin Stojanović.

Stojanović smatra da se takvi ne rađaju često, ali da nije često ni da postoji takav kontinuitet, koji se gradi sa pažnjom i na ulogama koje ne igrate, koje odbijate iz bilo kog razloga.

"Koliko se ja sećam, to su kod Nebojše uvek bili umetnički razlozi. Nije on bio popularan glumac zato što se često pojavljivao negde. On je bio i popularan glumac, zato što je bio veliki glumac. A bio je veliki glumac zato što je njegov senzibilitet bio takav da snažno oseća duh vremena i svojim glumačkim, dakle ljudskim sredstvima mu se obraća, ponekad suprotstavlja, ali mu se obraća. Imao je razmenu sa jednim dobom, jednom epohom, pa onda i sa svima nama koji smo bili njegovi saradnicim, ali pre svega gledaoci i uživaoci njegove umetnosti, koja je trajna", kaže Stojanović.

Ističe da će njegove uloge ostati, da su već klasična vrednost našeg filma.

"On je bio iz našeg vremena, nama je govorio svojim delom, svojom umetnošću o stvarima koje nas se neopozivo i neizostavno tiču", kaže Gorčin Stojanović.
Pogledaj vesti o: Delimo

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.