Pogled iz Austrije na reku koja spaja narode

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogled iz Austrije na reku koja spaja narode

Zelena carstva u Alpima smeštena uz vodu, urbani centri i njihovi dokovi, autentični dvorci pokraj reke i drugi motivi – teme su izložbe „Dunav u Austriji”, koja je otvorena na na Velikom Kalemegdanu. Postavku na stazi Beogradske tvrđave čine 33 fotografije, a biće izložene do 12. septembra.

Autor radova je Rajner Mirau, čije su odabrane slike deo ciklusa u kojem ovaj umetnik beleži predele karakteristične za dunavsko priobalje u svojoj zemlji.

– Gradovi u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Austriji, kao i sva mesta na Dunavu pokazuju lepotu reke, a svaki čovek koji živi na njenim obalama vezan je za nju. Svi mi delimo moć i značaj te prirodne lepote, jer Dunav krasi i Beograd. Rajner Mirau prikazao ju je na najlepši mogući način – naglasio je austrijski ambasador Klemens Koja, otvarajući izložbu, a prilikom ove svačanosti gosti su mogli da se posluže austrijskim ručno pravljenim sladoledom.

Direktorka Beogradske tvrđave, Ivana Lučić Todosić istakla je da je ova postavka najava druge multimedijalne smotre „Dunavfest”, koja će biti održana na više lokacija na Kalemegdanu od 31. avgusta do 11. septembra.

– Dunav je vekovima i put i granica mnoštva različitih naroda i zemalja i podstiče raznolikost i kreativnost, istraživački rad i susretanje. Cilj nam je da pomognemo očuvanju kulturnog nasleđa i istaknemo ulogu koju ima ova reka – zaključila je Lučić Todosić.

N. B.

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.