Peršun odličan i za jetru i za bubrege

Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peršun odličan i za jetru i za bubrege

Začini su aromatični dodaci hrani koji poboljšavaju ukus, miris, varenje, a preko njih unosimo sastojke koji su neophodni našem organizmu. Delimo ih na mineralne, kaše što je so, suve i sveže delove biljke. Postoji i podela na uobičajene i egzotične.



- Jedno je sigurno - kaže nutricionista dr Branka Mirković - da od vrste začina i njihovih kombinacija razlikujemo vrste kuhinja jer osnovne namirnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << meso, riba, povrće, pirinač, krompir su manje-više zastupljene u svim kuhinjama. Ako imate potrebne začine, dovoljno je da ste malo vešti možete kuvati tradicionalna jela, mediteranska, ili neka druga egzotična - savetuje ona.

So

Natrijum je važan element koji, zajedno sa kalijumom pomaže organizmu u održavanju normalne ravnoteže tečnosti. Treba je unositi svakodnevno u organizam u obliku natrijum-hlorida odnosno kuhinjske soli. I mada je neophodna, ne može se unositi u prevelikim količinama. Kada se unosi nekontrolisano, izlažemo se riziku problema sa želucem, gastrološkim i srčanim problemima i visokom pritisku. Pripazite kada solite jela, ali isto treba da znate da se u mnogim industrijskim namirnicama krije dosta soli jer je ona odličan konzervans.



Paprika


Slatka crvena paprika, ljuta, mlevena ili čili, koja je danas veoma u trendu, veoma je korisna jer obezbeđuje velike doze C vitamina čiji je najbolji prirodni izvor. Jedna prosečna crvena paprika obezbeđuje 80 odsto C vitamina dnevno. Na svu sreću, u našoj kuhinji se veoma mnogo koristi. Ona je puna beta karotina i pomaže u prevenciji oboljenja koronarnih arterija, sprečava nastanak različitih tipova kancera i pomaže u prevenciji ćelijskih oštećenja koje dovode do prevremenog starenja. Zato jedite papriku da biste bili duže mladi.

Ren

Veoma ga često koristimo, naročito u ovom zimskom periodu kao dodatak mesu, i to sa razlogom jer je ovaj ljut koren odavno poznat kao lek. Podstiče rad srca, lučenje mokraće, poboljšava varenje, podstiče i stimuliše metabolizam. Ipak, nemojte ga davati deci ispod pet godina i ne treba da ga koriste oni koji imaju probleme sa bubrezima i želucem.

Biber

Biber se veoma mnogo koristi u našoj kuhinji u zrnu ili mleveni, a najčešće crni. Postoji još i zeleni, beli i crveni. Razlikuje se ne samo po boji, već i po aromi i intenzitetu ljutine. Važno je znati da ako se hrana griluje, biber treba natrljati u meso pre pečenja, u neka jela se dodaje u toku kuvanja, a najintenzivniji ukus i miris je ako se doda na kraju. Čest je dodatak i salatama. Veoma je koristan i zdrav začin koji poboljšava aromu jela, varenje i ubrzava metabolizam.

Peršun

To je začin koji se dosta koristi u ishrani i kao dekoracija. Ima specifičan prijatan ukus i miris. Koristi se za supe, čorbe, jela, ribu i salate. List peršuna se može koristiti kao svež ili sušen. Poznato je da je peršun odličan za bubrege, jetru, probleme sa visokim krvnim pritiskom, srcem. Zato jedite peršun jer je on preventiva za ova oboljenja.

Kim

Kim je začin ljutkastog ukusa, ali veoma prijatan, i kod nas se uglavnom koristi za jela od kiselog kupusa kao dodatak salati od cvekle i slanim pecivima. Poznat je kao sredstvo protiv nadimanja i za dobro varenje, ali i za iskašljavanje kod prehlada. Kod nas se veoma mnogo koristi zimi, a vidi se da su razlozi veoma opravdani.

Sledeći put kada idete u kupovinu, svratite do police sa začinima, a ostale namirnice kupite kao i obično. Videćete da ćete bez posebnih recepata uz različite začine obogatiti jelovnik novim jelima i ukusima.

ZAČINI KOJI SE REĐE KORISTE A VEOMA SU KORISNI

Majoran

Izvanredan je aromatičan začin, pretežno se koristi u mediteranskoj kuhinji i ima veoma sličan ukus origanu, koji je malo poznatiji. Ako želite da dobijete mediteransku aromu kada spremate ribu, piletinu ili neku salatu, koristite ovaj veoma ukusan začin jer su poznata njegova antioksidantna svojstva, stimuliše organizam, koristi se kao kim protiv grčeva i nadutosti creva, protiv virusa i gljivica, a veoma je koristan za ciklus kod žena i podstiče znojenje kod prehlada.

Đumbir

Relativno nov začin u našoj kuhinji, ali moramo priznati da je osvojio poklonike ukusne hrane. Donet je iz Azije i uglavnom se koristi u istočnjačkoj kuhinji, a kako se kod nas sve češće jede takva hrana, postao je veoma popularan. Koristi se za laka bela mesa i mešavine različitog povrća, kao i dodatak pirinču. Ima veoma lekovita dejstva, potpomaže varenje, snižava holesterol u krvi, kod problema sa niskim šećerom, mučnine, različite upale, kod problema sa suženim žučnim kanalima. To su dovoljni razlozi da ga probate ako ga niste do sada koristili. Na našem tržištu postoji kao svež koren i kao sušen i mleven.

Origano

Nema čarobnog ukusa pice ili paste bez origana i bosiljka. Svi znamo da je to začin broj jedan kada je u pitanju italijanska kuhinja. To je začin koji se sada veoma koristi i kod nas. Pored izvanredne arome, on potpomaže varenje, primenjuje se kod gljivičnih infekcija i kod glavobolje. Izvanredno se slaže sa paradajzom, sirom, maslinovim uljem, belim lukom. Zato slobodno uživajte u italijanskoj kuhinji, samo vodite računa o količini jer je toliko ukusno da se često zaboravimo.

Kari

To je mešavina različitih egzotičnih začina koji se dodaju belom mesu, ribi i povrću. Veoma je ukusan i oplemenjuje ova jela. Lekovit je kod varenja, a prirodno boji hranu u koju se stavi. Ranije se nabavljao u inostranstvu, a sada je dostupan i kod nas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.