Međunarodni dan mira u Beogradu

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan mira u Beogradu

Međunarodni dan mira obeležava se u Beogradu. - Mir moramo da živimo, slavimo i delimo sa drugima - poruka je koju je poslalo udruženja "Umetnost življenja" ispred Filozofskog fakulteta.

Međunarodni dan mira, koji se u svetu proslavlja već 30 godina, obeležen je i u Beogradu manifestacijom udruženja "Umetnost življenja" na Platou ispred Filozofskog fakulteta, sa koga je poslata poruka da je za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << postizanje mira na globalnom nivou neophodno da pojedinac pronađe mir u sebi.

Koncept Međunarodnog dana mira postoji od 1981. godine, kada su članice UN usvojile deklaraciju kojom se treći četvrtak u septembru obeležava kao Međunarodni dan mira, posvećen podizanju svesti o važnosti kreiranja mira među pojedincima i nacijama.

Cilj proslave je podizanje svesti i podsećanje javnosti na važnost mira, kako u životu pojedinca, tako i na svetkom nivou, ali i podsticanje što većeg broja ljudi da u svakodnevnom životu pokreću slične aktivnosti.

- Mir moramo da živimo, slavimo i delimo sa drugima - rekao je predsednik udruženja Zoran Imširagić , koji je i otvorio manifestaciju, dok je književnik Božidar Mandić naglasio značaj akcija posvećenih miru.

Beogradski sajam: Od danas otvorena sezona

"Beogradski festival cveća" u parku "Manjež"

Dan mira biće obeležen i svečanošću u Dunavskom parku u Novom Sadu, sa početkom u 18 časova i Pančevu, gde će institucija Pokrajinskog ombudsmana održati tribinu na temu mira i nenasilja u društvu.

Učenici OŠ "Miroslav Antić" u Beogradu, pisali su poruke mira deci i odraslima sveta i tumačili značenje pojmova mir, sloboda, ljubav, toelrancija, dok su učenici škole "Marko Miljanov" iz Podgorice predstavili radove na temu "Mir nas spaja", kojoj su posvećeni i panoi i zidne novine.

Mreža nevladinih organizacija i srednjih škola u devet gradova Vojvodine, koji sprovode projekat interkulturalnog obrazovanja "Multiplikacija - živeti tolerantno" danas šalju poruke mira, dok se u ulcinjskoj OŠ "Maršal Tito" otvara Medijatorski kutak uz izložbu učeničkih radova, a učenici i nastavnici škole "Učitelj Tasa" iz Niša održavaju uličnu akciju.

Učenici i profesori Poljoprivredno - hemijske škole "Dr Ðorđe Radić" za danas su najavili projekciju filma "Pis uan dej" (Peace One Day) u Gradskoj biblioteci, a vršnjački medijatori OŠ "Milija Nikčević" iz Nikšića će razgovarati sa sugrađanima i pozvati ih da na štandovima ostave poruke ili crteže mira na hamer papirima.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.