Lukašenko kineskom ministru: Delimo istu viziju

Izvor: B92, 17.Avg.2023, 20:23

Lukašenko kineskom ministru: Delimo istu viziju

Kina i Belorusija dele istu viziju svetskog poretka, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku sa ministrom odbrane Li Šangfuom.

Na početku sastanka Lukašenko je srdačno poželeo Liju dobrodošlicu u Belorusiju, prenela je Belta.

"Vaš rad i napori Narodne Republike Kine da promoviše svoje interese, glavne ideje o svetskom poretku danas sluša ceo svet. Kina i Belorusija dele iste ideje sadašnjeg i budućeg svetskog poretka. Zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo to demonstrirali u protekle tri decenije", rekao je Lukašenko.

On je istakao da je Belorusija pobornik multipolarnog sveta, teritorijalnog integriteta i jedinstva granica i teritorija formiranih posle Drugog svetskog rata. "Ostajemo privrženi nemešanju u unutrašnje stvari država.

Ukratko, cela paleta na kojoj se zasniva kineska spoljna politika je slična našoj. Treba da znate da smo više od 30 godina uvek podržavali Kinu u svim njenim težnjama, jer smatramo da je unutrašnja i spoljna politika Narodne Republike Kine apsolutno pravedna, usmerena na mirno rešavanje bilo kakvih sporova i sukoba", istakao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je dodao da ima dobre i prijateljske odnose sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Duboko poštujem svog prijatelja. Znamo se dugo. Prenesite moje najtoplije i najbolje želje njemu i njegovoj porodici za sve ono što je Kina nedavno učinila za Belorusiju", poručio je Lukašenko.

Li je sa svoje strane preneo najbolje želje i tople pozdrave Aleksandru Lukašenku u ime predsednika Narodne Republike Kine. On je pohvalio velike uspehe Belorusije u njenom razvoju i ulogu predsednika Belorusije.

"Dozvolite mi da izrazim svoje iskreno i duboko poštovanje za vaš visok doprinos miru i razvoju u svetu", rekao je kineski ministar odbrane.

On je podsetio na državnu posetu beloruskog lidera Kini ranije ove godine, tokom koje su šefovi država postigli važne sporazume za dalje jačanje bilateralne vojne saradnje, uključujući i vojni sektor.

"Svrha moje posete Belorusiji je sprovođenje važnih sporazuma na nivou šefova država i dalje jačanje bilateralne vojne saradnje", rekao je Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Delimo

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.