Komentar:Belo je ipak belo

Izvor: juGmedia, 15.Okt.2015, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komentar:Belo je ipak belo

Poštovani čitaoci, godinama vaši komentari nam služe kao svojevrsni reper. Kritikujete nas, hvalite, informišete i pomažete. Nama u redakciji ta povratna informacija puno znači.

Priznajemo da je bilo i po neke ružne reči, zbog koje komentari nisu odobravani u slučajevima kada previše zadiru u privatnost naših sagovornika ili aktera naših priča. Mnogi komentatori su se vremenom oprobali kao kolumnisti i mi smo na to ponosni. Međutim, mnogi komentari čitalaca zaslužuju >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << da budu više od posta, kao ovaj komentar koga danas rado delimo sa vama.

Ime cenjenog čitaoca ne znamo, ali smatramo da je njegova reakcija na našu informaciju o tome da je prekrečen zid na Domu kulture u Grdelici, zavređuje da se nađe i u tekstu „Jugmedie“.

Jednom davno sam napisao da u Leskovcu nema političara. Ima samo političkih naturščića.

Mislio sam da će ta vremena da ostanu tamo negde, u prošlosti. Želeo sam da ostanu tamo i tada. Bio sam ubedjen da će oni ostati u davna vremena.

Nisam bio u pravu. Oni su isti i tu su. Tu pored nas. Sada.

Želeo sam da zaboravim vreme kada je Leskovcem vladao Gojko, kada je Mesko bio predsednik skupštine. Želeo sam da zaboravim sve one direktore javnih preduzeća koji su postavljeni da rukovode narodnim resursima.

Hteo sam da verujem da su evropske vrednosti tu pred vratima. Dovoljno je da otvorimo ta vrata i da, najzad, postanemo ljudi. Ljudi koji će voleti svoju decu, starati se o tome da ta deca imaju budućnost, raditi na stvaranju uslova za njihov život.

Nadao sam se.

Hteo.

Priželjkivao.

Verovao.

Verovao.

Bio sam ubedjen da se nikada neće više pojaviti direktor Doma kulture koji nije kulturan. Tada je bio jedan Momčilo direktor Doma kulture u Grdelici koji je u pismu od gradonačelnika Gojka tražio da Nebojšu Stojkovića, Joškin Šiljana proglasi za tehnološki višak u kulturi. Momčilo je bio ubedjen da mesto direktora Doma kulture obezbedjuje vrhovno mišljenje u kulturi. A po njemu, kulturan si ako znaš da kažeš Dobar dan. I to je kultura. A kad neko ne želi da te sluša, onda je to tehnološki višak.

A taj proglašeni višak u kulturi je te godine dobio Prvu nagradu na bijenalu grafike i male plastike u Beogradu. Da zlo bude veće, još su ga nagradili i na Prolećnom salonu slikarstva. Uvrstili ga u srpsku antologiju slikara.

Za Momčila kultura počinje u Tupalovce, a završava negde na ulazu u Selo Grdelicu. Beograd za Momčila nije deo kulture.

Tehnološki višak je tehnološki višak. Iz kulture se može svako izbaciti.

Niko nije objasnio Momčilu da se ne ulazi i ne izlazi iz kulture.

Kultura je trajni proces svakog razumnog bića.

I tu sam se i ja prevario.

Smatrao sam da se razum stiče rodjenjem.

Danas imamo opet atak na kulturu.

Isti su akteri na vlasti.

Drugi je direktor. Sada je tamo neki Jovica.

U medjuvremenu je umetnik radio.

Slikao je murale. Na vrtiću u Grdelici. Na zidove Doma kulture u Grdelici.

Jovica ne može da naredi da se fasada vrtića okreči. Ali može da naredi da se fasada Doma kulture okreči. Prefarbajte sve u belo, naredio je direktor zaposlenima. Oni jedva dočekali da nešto urade. Brzo dohvatili četke i valjkove, pa na posao.

Kultura Grdelice traži belo. Dajte nam belo. Kao da su svi na belom.

Srbija u belom.

Jednom je Radovan treći rekao: Slike su za zid, nisu za novine. Ali Jovica nije gledao Radovana trećeg.

Zar on da pored Gorana prvog gleda tamo nekog trećeg.

Zidovi u belom. Belo je belo.

Ne, Jovica nije tražio da se umetnik proglasi tehnološkim viškom. Šta ima da se dopisuje.

On je odmah proglasio umetnost tehnološkim viškom.

Pa valjda on zna šta je umetnost. Zar on koji uredno svaki dan gleda Zvezde granda, Pinkove Zvezde, Famu, Parove, Velikog brata, Menjam ženu, 48 sati svadba, i druge naučno-obrazovne emisije, da ne zna šta je umetnost.

Neće valjda njemu neko iz Grdelice da govori šta je umetnost.

Čitao je on jednom u Čiku o umetnosti.

Danas je važno da umiveni i lepi smelo zakoračimo u Evropu. A kako ćemo bolje nego u belom.

A izgleda da smo našli ko će da nam zakopča rukave na ledjima.

Belo je ipak belo.

Redakcija JuGmedie

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.