Građani Srbije šampioni pesimizma

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jan.2013, 04:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije šampioni pesimizma

Svaki drugi građanin Srbije očekuje ekonomske poteškoće u ovoj godini, u dubokom finansijskom beznađu živi čak 41 odsto građana, a sa Velikom Britanijom delimo deseto mesto među najvećim pesimistima sveta, pokazalo je istraživanje o ekonomskim očekivanjima za 2013. godinu "Galup internešnla", pišu beogradske Večernje novosti.

Ovo "Galupovo" istraživanje pokazuje da svega 12 odsto građana Srbije očekuje ekonomski prosperitet, dok trećina očekuje da im neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << biti ni bolje, ni gore.

Pesimizam među građanima Srbije mogao bi da utiče na poslovne rezultate, upozoravaju stručnjaci. S jedne strane, pesimizam je rezultat loše situacije u zemlji, a sa druge je i odgovoran za skroman učinak srpske privrede.

Poslovno raspoloženje je vrlo bitno u svakoj privredi, smatra ekonomista Ljubomir Madžar.

"Upravo od gledišta na ekonomiju i život zavise i poslovne inicijative i nove preduzetničke ideje. To što je Srbija u vrhu pesimista znači, prvo, da realna situacija daje jak osnov za takvo razmišljanje. Pokazuje da i naši privrednici nemaju čemu da se nadaju. Drugo, ovo je loš predznak za bilo kakva ekonomska očekivanja. Na sva ograničenja, još imamo i teret paralisanog poslovnog sveta", upozorava Madžar.

Rezultati istraživanja pokazali su da je Evropa u dubokoj depresiji.

Kada razmišljaju o sudbini svojih novčanika, Portugalci su najveći pesimisti. Čak 85 odsto ispitanika strepi od ekonomskih poteškoća. Među deset najutučenijih naroda su i Francuzi, Belgijanci, Španci, BiH, Irci, Nemci i Poljaci.

S druge strane, ekonomski preporod iščekuju u Gruziji čiji stanovnici su, njih dve trećine, najveći optimisti. U nacionalne ekonomije se uzdaju i građani Azerbejdžana, Brazila, Mozambika, Kine, Perua, Indije...

Deo međunarodne studije "Galupa" je i istraživanje koliko smo srećni. Građani Srbije su deveti među najnesrećnijim narodima sveta. Po pesimizmu, ispred nas su žitelji Libana, Zapadne Obale i Gaze, Rumunije, Iraka, Portugalije, Tunisa, Irske i Poljske.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.