ESPANJA ZADOVOLJAN ODNOSOM SRBIJE I ŠPANIJE

Izvor: Kurir, 17.Okt.2010, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ESPANJA ZADOVOLJAN ODNOSOM SRBIJE I ŠPANIJE

BEOGRAD - Ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja izrazio je "potpuno zadovoljstvo" razvojem političkih odnosa između dve države i dodao da dve zemlje mnogo toga ujedinjuje, i to ne samo podrška oko pitanja Kosova.

"Protekle dve godine bile su prilika za razmenu veoma važnih političkih poseta na najvišem nivou. Srbiju i Španiju dosta toga ujedinjuje, i to nije vezano isključivo za pitanje Kosova. Mi delimo principijelnu poziciju koju Srbija ima prema Kosovu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ali delimo i principe o mnogim drugim pitanjima", rekao je ambasador Španije u Srbiji.

Prema njegovim rečima,  zemlje članice EU, prijateljske prema Srbiji, jasno su pokazale da žele da kandidatura Beograda za prijem u Uniju bude stavljena na dnevni red što je pre moguće.

"Unutar EU su u toku diskusije, ali u ovom trenutku izgleda da će pitanje kandidature Srbije biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica 25. oktobra u Luksemburgu. Srbija je dala mnogobojne dokaze o svojoj želji da se približi EU, da sarađuje sa evropskom porodicom na nizu pitanja, uključujući i izglede za postizanje održivog i obostrano dogovorenog rešenja za Kosovo", naglasio je Espanja.

Ambasador je izneo da Španija zato smatra da je došlo vreme da bude nastavljen proces postupanja po zahtevu Beograda za kandidaturu u EU.

"U suprotnom nastupilo bi nepotrebno usporavanje tog procesa, što bi, naravno, imalo ozbiljne posledice unutar Srbije", upozorio je Espanja.

Ambasador je primetio da bi, u slučaju da se ipak to ne dogodi na sastanku krajem oktobra, sledeća prilika bila, kako se nada, pozitivan redovan godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, narednog meseca.

Španski ambasador je primetio da u ekonomskoj saradnji Srbije i Španije "ostaje još dosta toga da se uradi".

"Voleo bih da vidim više španskih kompanija kako ovde posluju i ostvaruju partnerstvo sa srpskim kompanijama. Istina je da smo uspeli da ostvarimo određeni napredak, Beograđani će videti nove tramvaje napravljene u Španiji od sledeće godine, a postoji još niz drugih zanimljivih mogućnosti", naveo je ambasador.

Ambasador je, međutim, mišljenja "da je srpsko poslovno okruženje, uključujući i administraciju, sklonije da više obraća pažnju na ovdašnje starije evropske partnere".

"Zadovoljni smo što smo u mogućnosti da se takmičimo sa ostalim partnerima i prijateljima, ali bih voleo da vidim da su ovdašnje vlasti na svim nivoima, ne samo na najvišem, otvorenije za ono što mi možemo da ponudimo na ovom tržištu", rekao je španski ambasador.

Beograd i Priština da razgovarajuo svim pitanjima

Govoreći o dijalogu između vlasti u Beogradu i institucija u Prištini, Espanja je rekao da bi "trebalo razgovarati o svim pitanjima". "Postoje tehnička pitanja koja su važnija od drugih, ali ja verujem da bi ovo trebalo da bude otvoren dijalog između vlasti iz Prištine i Beograda", smatra ambasador.

Espanja je podsetio da dijalog "zahtevaju mnoge zainteresovane strane širom sveta", navodeći članice Generalne skupštine UN koje su aklamacijom prihvatile rezoluciju koju je u septembru podnela Srbija, a podržala EU i svih 27 zemalja članica.

"Mnogi partneri i prijatelji širom sveta to podržavaju, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su ključni saveznik svih nas i koje će, na ovaj ili onaj način imati veoma važnu ulogu u ovom dijalogu", ukazao je španski ambasador.

Dijalog ne treba požurivati već je važno imati čiste osnove za taj proces, jasno razumevanje kako će se on odvijati, ko će imati ulogu da ga olakša i koji su željeni ciljevi, rekao je Espanja.

"Nekada je bolje početi malo kasnije, jer tako možemo ići bržim tempom, a nadam se da će tako biti i u ovom slučaja", istakao je ambasador.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.