Dobrote je više samo kad je delimo

Izvor: RTS, 21.Dec.2019, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrote je više samo kad je delimo

Deca sa invaliditetom iz Udruženja "Plava školjka" predstaviće svoje radove na humanitarnoj izložbi u galeriji Stara Kapetanija u Zemunu sutra od 12 časova. A u ponedeljak izložba će biti u klubu RTS-a. Koliko im takva druženja znače, zašto im je važna podrška svakoga od posetilaca.
Dobrote je više samo kad je delimo, to je poruka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojom i ovoga puta Udruženje samohranih roditelja dece sa invaliditetom poziva sve na njihove humanitarne izložbe. Marina i Nadica Blažić iz "Plave školjke" učestvuje u svim radionicama. 

Šta ste napravili, šta će građani moći da kupe? 
Građani će moći da kupe čestitke i ukrase za jelku.
Koliko ste vremena u to uložili i zašto vam ovakva druženja znače?
Znače nam prvenstveno zato što se družimo, pored toga građani, ljudi mogu da vide, da nas ne gledaju kroz zdravstveni problem, već kroz kreativnost.
Kad smo kod kreativnosti, objasni nam malo kako ste pravili čestitke, figurice i uložili kreativnost kao što si rekla? 
Pravili smo čestitke zajedno sa radioničarima ili mamama ili samostalno i ukrase za jelku od gipsa gde smo bojili.
Nadice, i ovim radionicama želite da pokažete talente mladih i dece sa invaliditetom i njihovu želju da budu kreativni. Kako građani mogu da vas podrže u tome, zašto vam je važan svaki posetilac?
Važno nam je da svako dođe da nas upozna, ali svaki dolazak i pomoć je dobrodošla kako bi sačuvali prostor Plave školjke, da ostanemo u centru u kojem se nalazimo jer od januara nemamo prihode, na računu Plave školjke nula dinara.
Šta imate sve u Plavoj školjki, zašto je taj prostor važan?
Imamo senzornu sobu, deo asistivne tehnologije, pametnu tablu, naše stručnjake, tim u kome su psiholog, defektolog, logopored, dva radioničara, radimo radionice i za decu i za roditelje.
Imaćete goste.  Biće tu i pesnici i doktori, ali ovoga puta bez belih mantila. Šta to znači za decu?
Puno nam znače što ćemo biti domaćni lekarima, terapeutima iz specijalne bolnice Banja Koviljača gde će deca njih da dočekaju kao domaćini i da se druže, a lekari su naši prijatelji jer zajedno radimo na boljem sutra svakog deteta. 
Pozivate sve zainteresovane da vam pomognu, ali imate i neke predloge za nadležne. O čemu je reč?
Kroz ličnu borbu i borbu drugih roditelja smo videli da ono što nedostaje to je kontinuirana pomoć od samog starta problema, da bude više savetodavnih tela koja će pomagati roditelju da prihvati ono što je kod deteta evidentno problem, a drugo da neko ko je odgovoran menja Pravilnik dobijanja rehablitacije u Banji Koviljači ili drugoj banji, jer samo tako ćemo pomoći u kvalitetnijem odrastanju deteta, potrebna je rehabilitacija, posebno u mlađem uzrastu.
Novogodišnje, unikatne, čestitke koje prave deca i mladi sa invaliditetom iz "Plave školjke" možete kupiti na dve izložbe - prva je u sobotu u 12 časova u galeriji Stara Kapetanija u Zemunu, a druga u klubu RTS-a u ponedeljak od 10 do 18 sati, ulaz iz Svetogorske. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.