Spor sa Elektroprivredom: Građani nasjeli na nagovor SNP-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2016, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spor sa Elektroprivredom: Građani nasjeli na nagovor SNP-a

Čini se da je sve izvjesnije da će 220 građana koji su tužili Elektroprivredu Crne Gore jer im je, navodno, neosnovano naplaćivala gubitke na mreži morati da plate skoro 100.000 eura na ime sudskih troškova. Međutim, u opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) koja im je sugerisala da tuže EPCG ipak očekuju da će konačan ishod po građane biti povoljan.

Sve je počelo tako što je opoziciona Socijalistička narodna partija prije nekoliko godina ohrabrivala građane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << da tuže Elektroprivredu jer im je, navodno, neosnovano naplaćivala gubitke u prenosnom sistemu, a sve uz uvjeravanja da će spor sigurno dobiti.

Međutim, umjesto toga, građani koji su tužili Elektroprivredu su, umjesto dobijenog spora i eventualne novčane kompenzacije dobili sudsku odluku da na ime troškova parničnog postupka, Elektroprivredi plate skoro 100.000 eura.

Osnovni sud u Nikšiću je potvrdio prvostepenu presudu čime je njihova žalba odbijena.

Bivši funkcioner Socijalističke narodne partije Neven Gošović, koji je sada u Demokratskoj Crnoj Gori, a koji je u vrijeme ove inicijative SNP-a bio najistaknutiji zagovornik tužbe protiv Elektroprivrede, nije odgovarao na naše telefonske pozive i tekstualne poruke.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić ipak smatra da još uvijek nije sve gotovo.

„Pošto su pokrenuti sudski sporovi, ništa od toga ne komentarišem dok se ne utvrde sve činjenice“, kaže Milić.

RSE: Sudski proces je završen. Građani su se žalili, a žalba je odbijena.

Milić: Grešite, grešite.

RSE: Da li to znači da će ovaj slučaj dobiti sudski nastavak?

Milić: Ovaj slučaj mora da dobije sudski nastavak jer se išlo i prema Sudskom savjetu i ministru pravde, a zahtjev je poslat i vrhovnom državnom tužiocu.

RSE: Da li to znači da ipak očekujete rješenje povoljno po građane?

Milić: Normalno. Oni tu nijesu ništa krivi, a ko je kriv neka utvrde nadležne državne institucije.

Zanimljivo je da ovo nije prvi slučaj u kom je politička stranka pozivala građane da tuže Elektroprivredu, a da se sve na kraju završi nepovoljno po građane.

Prije nekoliko godina predsjednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević takođe je pozvao građane da zajednički tuže Elektroprivredu na osnovu ocjene Ustavnog suda da su odredbe Pravilnika o tarifama po kojima su uredni potrošači plaćali i gubitke Elektroprivrede nastalih krađom struje.

Tužba je u međuvremenu povučena, ali je sud odredio da 250 građana, zajedno sa Pokretom za promjene, moraju da plate 85.000 eura na ime sudskih troškova. Međutim, uz neskriveni revolt zbog astronomskih sudskih troškova, u Pokretu za promjene su, oslobodivši građane, prihvatili punu odgovornost i na sebe preuzeli izmirenje cjelokupnog troška.

Jedan od 250 građana koji su se odazvali pozivu Pokreta za promjene na tužbu protiv Elektroprivrede je Vitomir Mrdak, koji govori o svom iskustvu sa Pokretom za promjene.

„Pravo da vam kažem, oni nas nijesu ni na koji način oštetili nego su nam sve završili kako treba – ljudski i dostojanstveno. Svi troškovi su mi nadoknađeni i u vezi sa tim nema nikakvih problema“, konstatuje Mrdak.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.