Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Maj.2015, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmira: Militanti IDIL upali u muzej i uništili antikvitete

Pripadnici džihadističke grupe "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL), koji su prije nekoliko dana zauzeli grad Palmiru, upali su u muzej, uništili neke moderne statue i podigli zastavu iznad antičkog zamka koji nadgleda rimske ruševine, izjavio je direktor muzeja Mamun Abdelkarim.

"Gotovo ništa nije ostalo u muzeju, dosta smo radili na prebacivanju antikviteta u Damask", naveo je Abdelkarim i dodao da je sav sadržaj muzeja prebačen na bezbjedno mjesto.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << prema njegovim riječima ostalo je nekih velikih predmeta, poput sarkofaga teških tri-četiri tone koji nisu mogli biti preneseni.

"Islamska država" ranije je uništila drevne gradove iz vremena prije islama zbog "rata protiv lažnih bogova", zato je činjenica da su zauzeli Palmiru uzbunila međunarodnu javnost.

UNESCO tvrdi da bi njegovo uništenje bio "enormni gubitak za čovječanstvo".

Džihadisti "Islamske države" ubili su u Palmiri najmanje 17 ljudi od kada su prije dva dana osvojili taj grad, podaci su Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu.

Nakon toga je reagovao Savjet bezbjednosti UN, koji je izrazio veliku zabrinutost za hiljade civila u Palmiri, gradu poznatom kao "pustinjski biser".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Džihadisti upali u muzej u Palmiri, uništili antikvitete

Izvor: Blic, 23.Maj.2015

Pripadnici ekstremističke grupe Islamska država, zamandalili su vrata muzeja u Palmiri i ispred ulaza postavili čuvare, dan pošto su zauzeli ovaj drevni sirijski grad, saopštili su irački zvaničnici..Direktor muzeja za antikvitete Mamun Abdulkarim, rekao je da su pripadnici IS uništili neke moderne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.