Kontroverzne namjere: Izmještanje Filermose

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Mar.2016, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontroverzne namjere: Izmještanje Filermose

Prošlo je više od decenije od iniciranja ideje da se na Cetinju izgradi poseban hram za tri hrišćanske svetinje: ikonu Bogorodice Filermose, ruke Svetog Jovana Krstitelja i česticu Časnog Krsta, a punih osam godina od kada je Skupština Opštine Cetinje usvojila Deklaraciju o izmještanju ikone Filermose iz Plave kapele u Narodnom muzeju Crne Gore u pećinu iznad Cetinjskog manastira.

Kontroverze u vezi ove namjere traju i danas.

Ikona Bogorodice Filermose smatra se jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << od najznačajnih hrišćanskih relikvija, a poznata je kao zaštitnica vitezova Malteškog reda. Ikona je početkom 16. vijeka, zbog turske okupacije, prenesena sa Rodosa u Italiju, pa u Francusku. Odmah potom biva smještena na Maltu gdje je bila do kraja 18. vijeka odakle je, opet zbog okupacije, ovog puta Napoleonove, odnešena u Rusiju čiji car Pavle I postaje zaštitnik malteških vitezova.

Filermosa je ponovo je u egzilu zbog oktobarske revolucije 1917. Nakon dugog putovanja stiže u Dansku, da bi se početkom Drugog svjetskog rata, 1941. konačno obrela u Crnoj Gori.

Vlada je 1978. predaje Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju u čijoj se Plavoj kapeli nalazi od 2002.

Ikona Bogorodice Filermose, čija je veoma burna istorija zapisana od 11. vijeka kada su je Jovanovci donijeli na Rodosko brdo Filermo, ni danas nema mira jer država Crna Gora, u čijem je vlasništvu ova svetinja, namjerava da je premjesti u pećinu iznad Cetinjskog manastira.

Dokle se stiglo sa realizacijom?

"Do sada smo završili izradu kompletne projektne dokumentacije, uključujući i idejno rješenje i glavni projekat. Iz kapitalnog budžeta Crne Gore za ovu godinu je već izdvojen dio sredstava. Sve aktivnosti realizujemo u koordinaciji sa relevantnim državnim institucijama, ali i predstavnicima Suverenog malteškog reda. Vjerujemo da se radi o projektu kojim će Cetinje dobiti još jedan važan turistički lokalitet koji će bitno uticati na sticanje imidža grada kao jednog od centara duhovnog turizma u Crnoj Gori", kaže za RSE Miloš Prelević, portparol gradonačelnika Cetinja

"Cijela stvar je prilično politizovana. Ljudi su se svrstavali po principu – ako je za 'ovo', onda je na 'ovoj' strani i obrnuto, a da se, istovremeno, nije sačuvalo mnogo razboritosti. Ova ideja sa pećinom je previše ambiciozna i nepotrebno preskupa, a time i rizična. Nijesam siguran da je to najbolje rješenje", ocjenjuje Petar Ćuković, istoričar umjetnosti.

Ćuković smatra da ideja o ikoni Filermosi u pećini asocira na neke prikaze rođenja Isusa Hrista, ali da taj koncept nije lišen problematičnih aspekata.

"Pećina je nešto sirotinjsko, a takvo uprizorenje, dovođenje Bogorodice odnosno Hrista u vezu sa takvim sirotinjskim ambijentom ima izvjestan smisao, ali to mora biti razrađeno uvjerljivo i sa projekcijom koja ima viši smisao. Ne samo sa aspekta te simboličke veze sa pećinom, nego i u smislu – kako se to čini u konkretnom vremenu i prostoru. Tu postoji cijeli niz nedoumica", konstatuje Petar Ćuković.

Ideja da se ikona Filermosa premjesti u pećinu iznad Cetinjskog manastira je, po objavljivanju, prije nekoliko godina izazvala velike kontroverze, odnosno, protivljenje dijela javnosti koje je imalo brojne primjedbe: od toga da ništa ne smije biti iznad Svetog Petra Cetinjskog, odnosno, Cetinjskog manastira, preko sumnji da se time na mala vrata ikona daje Srpskoj pravoslavnoj crkvi, do opaski da turistička valorizacija zahtijeva i brojne prateće objekte za koje na planiranom prostoru nema mjesta.

Među protivnicima ove ideje je i sama Srpska pravoslavna crkva. Njeni predstavnici u Crnoj Gori smatraju da je za svetinju jedino pravo mjesto u hramu.

Sada se ovo pitanje ponovo aktuelizovalo nakon susreta gradonačelnika Cetinja, Aleksandra Bogdanovića, njemačkih predstavnika Malteškog reda i mitropolita crnogorsko-primoskog, Amfilohija.

Mitropolija Srpske pravoslavne crkve je saopštila da se i Malteški vitezovi protive izmještanju Filermose u pećinu, a iz Opštine je odgovoreno da to ne odgovara istini.

U međuvremenu se oglasio ambasador Malteškog reda u Crnoj Gori Enriko Tućilo koji je, prema dnevniku Pobjeda, rekao da se slaže sa planom države.

Po svemu sudeći, Filermosa će se, ipak, naći u pećini iznad Cetinjskog manastira.

Na pitanje kada će to biti portparol gradonačelnika Cetinja, Miloš Prelević, odgovara: "Čeka nas tender od čijeg uspjeha će mnogo zavisiti, a mi vjerujemo ćemo već u nekom kratkom vremenskom periodu početi sa adaptacijom Cetinjske pećine kako bi ona uskoro mogla da primi ikonu Bogorodice Filermose".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.