Inicijativa za izmeštanje spomenika Tucoviću u Užicu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2016, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa za izmeštanje spomenika Tucoviću u Užicu

Gradska skupština Užica donela je odluku da uputi zahtev Skupštini Beograda da se spomenik Dimitriju Tucoviću, čije se izmeštanje sa Trga Slavija planira i uskoro očekuje, ustupi Užicu.

Inicijativa je potekla od Socijaldemokratske stranke, a odbornica Natalija Vasilić kaže da je Tucović bio Užičanin, borac za socijalnu pravdu.

"Zna se da je Dimitruje Tucović bio poznati srpski socijaldemokrata i mi smo uzeli sebi kao zadatak da pokrenemo kao odbornička >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << grupa u užičkoj Skupštini tu inicijativu, posebno što je ovih dana sve to oko izmeštanja spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića u medijima vrlo aktuelno. Zna se, već šesti put premeštaju njegove kosti, i smatrali smo da jednom treba rešiti to pitanje, za buduća vremena", ističe Vasilić.

Pokret Levice Srbije, užički odbor, nedavno osnovan, protivi se odluci gradske Skupštine da od Beograda zatraži spomenik Dimitriju Tucoviću, to je vređanje lika i dela ovog socijaldemokrate, borca za radnička prava, učesnika Balkanskih i Prvog rata, smatra Miloš Vujić, predsednik Užičke levice.

"Užice ne treba da se svrstava u red onih koji žele da se skrnavni spomenik Dimitriju Tucoviću, već treba tome da se oštro suprotstavi, ako već želi da čuva sećanje na znamenitog sugrađanina. Ne treba Užičani poput nekog lešinara da se bore za komad toga groba kako bi to preneli ovde. Mi smo kao Levica Srbije predložili da Grad Užice naruči izradu takvog nekog spomenika i da ga postavi na odgovarajuće mesto", navodi Vujić.

Zahtevu da Grad Beograd spomenik ustupi Užicu pridružili su se Udruženje Užičana u Beogradu čiji je predsednik dr Miloš Tucović, Dimitrijev potomak, i Istorijski arhiv Užica.

Spomenik bi, ako ga Beograd ustupi, trebalo postaviti na ulazu u Užice na okretnici koja će tek bit izgrađena, a nazvali bi je "Mala Salvija", kaže Željko Marković, direktor Arhiva Užice.

"Kako je u planu da se tu pravi kružni tok saobraćaja, tako se ovih dana i pojavila ideja da se spomenik Dimitriju Tucoviću tu postavi, a to je nedaleko od kuće u kojoj je živeo dok je pohađao Relaku u Užicu. To bi bila i simbolika, to je raskrsnica puteva između Beograda, Užica i Gostilja, njegovog rodnog sela", kaže Marković, te dodaje:

"Očekujemo da će Grad Beograd doneti pozitivnu odluku na zahtev Užica. Spomenik Dimitriju Tucoviću ovde bi bio višeznačan - na neki način bi podsećao na sve stradale u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Podsetimo, Dimitrije je imao dva rođena brata, Stevana i Vladimira koji su, takođe, učesnici Balkanskih i Prvog svetskog rata, obojica su bili oficiri i nosioci Karađorđevih zvezda za hrabrost u ratovima."

U Užicu danas Glavna ulica novi ime Dimitrija Tucovića, radila je i štamparija sa istim imenom, ona je nestala u vrtlogu srpske tranzicije.

Dimitrije Tucović rođen je u zlatiborskom selu Gostilje, gde i danas postoji njegova kuća i bista.

Ljubivoje Ršumović, književnik, rodom iz susednog sela Ljubiša, podržava ideju da spomenik Tucoviću dođe u užički kraj, i to baš u Gositlje, takođe i njegovi posmrtni ostaci trebalo bi da budu sahranjeni u Gostilju, gde bi našli konačni mir.

"U našem narodu se veruje da ne valja premeštati nečije zemne ostatke sa mesta gde su sahranjeni, tako nešto nikada nikome nikakvog dobra nije donelo. Ako ga već izmeštaju, ako diraju grob, onda da urade i nešto valjano, znači da taj spomenik daju Užičanima, da ga Užičani postave ispred kuće, tu gde je prota Jevrem, Dimitrijev otac, živeo", zaključuje Ršumović.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.