Građani nemaju povjerenja u sudstvo, sudije krive medije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Dec.2014, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani nemaju povjerenja u sudstvo, sudije krive medije

Povjerenje građana u crnogorsko sudstvo opalo je u odnosu na prošlu godinu dok sudije smatraju da rade profesionalno, a da građani negativne sudove o njihovom radu formiraju na osnovu informacija iz medija.

To je zaključak anonimne ankete koju su među građanima i sudijama proveli NVO Građanska alijansa i Udruženje sudija.

Građani sumnjaju da sudije rade pod političkim pritiskom, da su korumpirani i da na njihov rad utiču rođačke i prijateljske veze. Sudije se, s >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << druge strane, žale na uslove u kojima rade i preveliki broj predmeta.

Čelnici crnogorskog sudstva u kontinuitetu uvjeravaju javnost kako su sudovi počeli da rade efikasnije, profesionalnije i u interesu građana, a ne političkih partija ili nekih drugih interesnih grupa.

No, rezultati ankete među građanima i to onima koji su u ovoj godini imali iskustvo sa crnogorskim sudovima, pokazuju trend pada povjerenja u sudije i njihov rad.

„Procenat građana koji imaju pozitivan stav je opao sa 16, 1 posto na 10, 1 posto dok se nagtivan stav blago povećao sa 26,1 na 29 posto. Kada je u pitanju efikasnost sudova građani pokazuju dodatno nepovjerenje u sudove u odnosu na prethodno istraživanje. Tu bilježimo pad sa 46, 2 na 37, 5 posto. Opao je takođe i procenat onih koji smatraju da sudije uvijek ili uglavnom sude po zakonu – sa prošlogodišnjih 46,1 na 39, 5 posto“, navodi koordinator programa vladavina prava u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić.

Zašto građani u 2014. godini imaju manje nepovjerenje u rad sudija u odnosu na prošlu godinu?

„Odgovori su da je politika i politički pritisci u 36, 4 posto, zatim slijede prijateljstvo i veze u 35 posto a za njima mito i korupcija u 32, 6 posto. U odnosu na 2013. U ovoj godini povećao se broj građani koji smatraju da mito i korupcija utiču na rad sudija sa 26, 3 na 32, 6 posto. Takođe, prijateljstvo i veze sa prošlogodišnjih 31, 7 porasli su na 35, 3 posto“, prenosi Vujičić.

Anketa je osim građana obuhvatila i sudije, a kako je saopštila predstavnica Udruženja sudija Hasnija Simonović preko 50 posto sudija smatra da javnost ima povjerenja u njihov rad. No, i dalje je ostao visok procenat sudija, njih 20 posto koji ne mogu da procijene koliko je povjerenje javnosti.

Prema anketi u kojoj je učestvovalo 169 sudija iz svih sudova u Crnoj Gori, većina njih smatra da mediji neobjektivno izvještavaju o radu sudova i smatraju ih glavnim krivcima što građani nemaju veće povjerenje u sudije.

„Pozitivan stav o izvještavanju medija je u padu u odnosu na prošlu godinu kada je 53 procenta ispitanih sudija imalo pozitivno mišljenje. Zanimljivo je, međutim da 20 posto sudija ne zna kakav je generalno odnos medija prema sudu. Kao zaključak se nameće nalaz ankete po kojem kao glavne razloge nepovjerenja javnosti u rad sudstva sudije vide u medijima i njihovoj nedovoljnoj informisanosti , nestručnosti i neobjektivnosti čime se gubi povjerenje građana, zatim građani ne poznaju dovoljno zakone nego više vjeruju medijima i zbog ne znanja su više podložni uticaju pogrešnog izvještavanja medija.“

Na naš komentar da novinari nijesu ti koji sude već da su to sudije i da isključivo od kvaliteta njihovog rada zavisi i percepcija građana, Simonović odgovara da sudije mogu da presuđuju jedino na osnovu dokaza koje pribavljaju tužilaštvo i policija i da od toga zavisi kvalitet tih postupaka.

Sa našom opaskom da nakon ozbiljnih propusta sudija u nekim krupnim sudskim predmetima od javnog interesa, sudije ne mogu očekivati pozitivne novinske napise i izvještaje i aplauze građana, saglasio se predstavnik Građanske alijanse Zoran Vujičić:

„Ono što sa ovog mjesta mogu da kažem jeste da je jedan od razloga zbog čega je došlo do pada povjerenja građana u sudstvo između ostalog i to što su ukinute medijski atraktivnih i javnosti značajnih presuda pred višim instancionim sudovima pa je taj osjećaj pravne nesigurnosti i nepovjerenja građana dodatno ojačan.“

Hasnija Simonović iz Udruženja sudija ukazuje na to što javnost više ne govori dovoljno o tome u kakvim uslovima rade sudije u Crnoj Gori, kolike su im plate, da su trećina sudija podstanari i da su pretrpani predmetima a da pritom nemaju dovoljno saradnika i pomoćnika.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.