Dubina političke krize: Umjesto Parlamenta odlučuje Radna grupa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jan.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dubina političke krize: Umjesto Parlamenta odlučuje Radna grupa

Miodrag Vuković, šef poslaničkog kluba DPS-a, najjače partije u crnogorskom Parlamentu, izjavio je kako je najviši Zakonodavni dom u Crnoj Gori suspendovan, te kako umjesto njega funkcioniše Radna grupa o parlamentarnom dijalogu, odlučujujući o najvažnijim državnim pitanjima o kojima bi trebala da odlučuje Skupština.

Kakve su reakcije na tu tezu koja najbolje oslikava dubinu političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi, samo četiri dana uoči glasanja o povjerenju Đukanovićevoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << vladi?

Umjesto poslanika, na koje su građani prenijeli suverenitet i dali im za pravo da odlučuju u njihovo ime, odlučuje Radna grupa. Tako trenutnu, sve zapetljaniju političku situaciju u Crnoj Gori, vidi prvi čovjek poslaničkog kluba vladajuće DPS Miodrag Vuković.

Krivicu za to svaljuje na prvog čovjeka Parlamenta Ranka Krivokapića, za koga kaže da je upravo on odlučio da se parlamentarni dijalog, umjesto među poslanicima, vodi na Radnoj grupi, u, kako je rekao "klubu partijskih poglavica".

Problematizujući rad te Radne grupe, koju je šef Skupštine Ranko Krivokapić pokrenuo sa ciljem povratka povjerenja u izborni proces uoči parlamentarnih izbora, Vuković se zapitao kako umjesto izabranih predstavnika naroda o izbornom procesu mogu da odlučuju partijski činovnici i zaključio kako je očigledan cilj suspendovanje parlamentarne demokratije i umiranje parlamenta kao najvažnije institucije u zemlji.

Sasvim suprotan stav od Vukovića ima šef poslaničke grupe opozicione SNP i predsjednik Parlamentarnog odbora za finansije i budžet Aleksandar Damjanović.

"Smatram da Vlada Crne Gore umire a da Parlament, zaista u nimalo lakim okolnostima, pokušava da radi svoj posao i to čini. Podsjetiću da su problemi nastali upravo nakon jula prošle godine, kada je Parlament uspio da spriječi Vladu da predloži i podmetne neka rješenja koja bi išla na štetu i građana i države Crne Gore a uspio da donese neke zakone i mimo stava Vlade a koja upravo idu na korist i građana i države Crne Gore", navodi Damjanović.

Posljednja optužujuća izjava iz redova Đukanovićeve DPS, na račun još uvijek aktuelnog koalicionog partnera oličenog u SDP-u, nastavak je rasplamsanog političkog rata i razmjene sve težih optužbi izmedju dva dugogodišnja saveznika, nakon što su Krivokapićeve Socijaldemokrate najavile kako će 25. januara glasati protiv povjerenja Vladi. U taj kontekst Vukovićevu izjavu smješta portparol SDP-a Mirko Stanić.

"O političkoj mimikriji nećemo polemisati sa poslanikom DPS-a Miodragom Vukovićem, koji je branio četiri države i promijenio više ideologija. To što je za njega Radna grupa 'skup poglavica' govori o njegovom odnosu prema svom lideru Miodragu Đukanoviću koji je, da podsjetimo, 1. decembra bio među deset ili 12 predsjednika političkih partija, koje su zbog krize uzrokovane nepovjerenjem u izborni sistem, institucije sistema, došli da nađu najbolji okvir za naredne izbore, kako bi svi na njima učestvovali i kako bi svi priznali rezultate tih izbora. Naravno, nekome je očigledno cilj da do toga ne dođe", kaže Stanić.

U sastavu Radne grupe parlamentarnog dijaloga, odlukom Ranka Krivokapića, nema Socijaldemokrata Ivana Brajovića, koje su nakon izdvajanja iz SDP formirale sopstvenu partiju. Koliko su saglasni sa tezom Miodraga Vukovića pitali smo njihovog poslanika Mića Orlandića.

"Nesumnjivo je da se radi o vaninstitucionalnom djelovanju predsjednika Parlamenta, jer bi bilo sasvim normalno da je Radnu grupu formirala naša Skupština, gdje bi Parlament u potpunosti definisao obaveze i zadatke Radne grupe. Mislim da je, takođe, bitno napomenuti da je Crnu Goru, kroz istoriju, nepoštovanje narodne volje i nepoštovanje Parlamenta, veoma skupa koštalo. Samo da podsjetim na tzv. Podgoričku Skupštinu, njen rad i njene odluke", ističe Orlandić.

No, pravi odgovor na pitanje kako i koje institucije u Crnoj Gori funkcionišu dobićemo već u ponedjeljak baš u Parlamentu, prilikom glasanja o povjerenju Đukanovićevoj vladi.

"Mi ćemo upravo 25. januara da vidimo da Parlament, u izuzetno teškim okolnostima funkcioniše. Vlada će biti ta, koja će, dobila većinu ili ostala u manjini, biti ta koja je pokazala da je zrela da padne. I onda da se neka druga vlada dohvati teških poslova koji predstoje pred Crnom Gorom. U smislu i ekonomskog oporavka i borbe protiv kriminala i korupcije i svih onih stvari koje dugo traže građani Crne Gore", zaključuje Aleksandar Damjanović.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.