Afera Zlatibor: Zemljište nikome bez nadoknade

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jul.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera Zlatibor: Zemljište nikome bez nadoknade

Radna grupa ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture utvrdila je da u slučaju Poljoprivrednog kombinata “Zlatibor” nema štete po državu i da upis svojine nije moguć, jer je u toku postupak pred Upravnim sudom.

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je u četvrtak, povodom rešenja sa njenim potpisom, kojim se privatnoj firmi PK "Zlatibor" dozvoljava upis svojine nad 2.213 hektara zemljišta koji su državna imovina, da je Ministarstvo sve radilo po zakonu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa <<

Mihajlović je za RTS rekla da sporne hektare zemljišta po novom zakonu niko neće moći da dobije bez naknade i dodala da doneto rešenje nije konačno, a radna grupa je formirana jer je predsednik Opštine Čajetina reagovao, smatrajući da je tim rešenjem narušen javni interes:

“Novi vlasnik PK “Zlatibor” tek treba da plati, onda kada rešenja budu konačna, kada Upravni sud bude dao svoj sud o tim rešenjima. Dakle, treba da plati punu tržišnu cenu”, rekla je ministarka.

Osvrćići se na izveštaj radne grupe, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da on ne zna šta je ta radna grupa koju je formirana ministarka Mihailović tačno radila u Čajetini:

“Radna grupa je donela političku odluku po nalogu ministarke Zorane Mihailović, koja se odnosi na kritiku lokalne samopurave, a ovde nije bio problem u radu lokalne samouprave, već se postavilo pitanje zbog čeka je ministarka Mihailović omogućila da ogrmnu površinu privatizuju i pribave privatna lica. Naravno, mi ćemo nastaviti da se borimo protiv ovoga, nećemo stati, sve dok ministarka sama ne poništi svoje rešenje i ne pokaže da je to jednostavno bila greška", naveo je Stamatović.

“Treba pozvati nadležne organe policije i tužilaštva, da se uključe u kontrolu rada organa lokalne samouprave, jer postoje indicije za donošenje rešenja organa lokalne samouprave kojima se negira pravni poredak države, za niz nezakonitih postupanja u oblasti upisa u katastar, davanja u zakup zemljišta koje je privatizovano" - stoji u jučerašnjem izveštaju komisije koja je boravila u čajetinskoj službi katastra.

Ministarka Mihailović u četvrtak je rekla kako je njena nadležnost da zaštiti zakon i ustavni poredak, a da je ulazeći u lokalni katastar otvorena Pandorina kutija i pronađeno mnogo nepravilnosti i nezakonitih radnji u opštini Čajetina:

“Nije ova Vlada pretvarala pašnjake u građevinske parcele, nego je to upravo radila lokalna valst. Paralelno sa ovim procesom, nažalost, imamo ozbiljan problem u Čajetini, a to je da se nešto gradi i radi bez ikakvih dozvola i da se izdaje u zakup zemljište koje je tuđe, pa znate li šta to znači?!”, prokomentarisala je Mihailović.

Predsednik čajetinske Opštine Milan Stamatović, nakon dobijanja izveštaja radne grupe, rekao je da se radi o pravom političkom pritisku i nameri da se promeni vlast u Čajetini, podsećajući da je i ranije upozoravao na nezakonitosti preuzimnja državne imovine na Zlatiboru:

“I ovaj pritisak i pretnja ministarke, i dolazak savetnika i pomoćnika iz Ministarstva građevinarstva u opštinsku upravu u popodnevnim satima juče, gde su oni tražili nekakvu dokumentaciju za koju nisu ovlašćeni, govori da oni i dalje probaju tim političkim pritiscima da ovde naprave nekakave promene ili da nas ućutkaju da bi sve ovo moglo da prođe onako kako njima najviše odgovara. Moram da kažem da je i Ustavni sud stao na našu stranu kroz poništavanje drugih rešenja kao što je slučaj Luke Beogard, gde državna imovina nije bila predmet privatizacije", rekao je Stamatović.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.