Црна Гора, дан после ванредних парламентарних избора

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jun.2023, 10:00

Црна Гора, дан после ванредних парламентарних избора

На ванредним парламентарним изборима у Црној Гори, које је обележила историјски ниска излазност од 56,4 одсто, очекивано ниједна политичка странка није освојила довољан број подршке да самостално формира владу. Фото: Танјуг/AP Photo/Risto Bozovic Према првим пројекцијама ЦеМИ и ЦДТ, објављених >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << синоћ, у парламент ће ући Покрет Европа сад Милојка Спајића, коалиција Заједно окупљена око Демократске партије социјалиста и листа За будућност Црне Горе, чији носилац је Милан Кнежевић.
Део парламента ће бити и листа Храбро броји коју чине Демократе и Ура, затим Бошњачка странка, Албански форум, Албанска алтернатива, као и Хрватска грађанска иницијатива.
Лидери странака и носиоци изборних листа су изразили уверење да су управо њихове странке или листе окоснице будуће црногорске владе и сви очекују да влада буде формирана врло брзо, а разговоре о томе су најавили за данас.
Ипак, неизвесно је ко ће чинити нову владу с обзиром на то да је лидер ПЕС Милојко Спајић непромењеног става да разговора неће бити са ДПС и Грађанским покретом Ура Дритана Абазовића. Добродошли су сви они који, казао је, поштују принципе ПЕС и њихов политички програм Европа сад 2.
„Остварили смо добар резултат и очекујемо да се влада што пре формира, разговараћемо са свима који деле наше вредности“, рекао је Спајић.
Уколико ПЕС формира будућу црногорску владу, ДПС ће и даље бити најутицајнија у опозицији. Носилац листе Заједно и лидер ДПС Данијел Живковић сматра, међутим, да без ДПС нема стабилне владе.
Носилац изборне листе За будувћност Црне Горе и лидер Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић изјавио је да ДПС и њене коалиционе партнере не види као било какву опцију за формирање владе, што, како је казао, подразумева да без ЗБЦГ нема нове владе.
„Спремни смо да формирамо владу са свим субјектима који су чинили парламентарну већину након 30. августа 2020. године“, рекао је Кнежевић и потенцијалним партнерима поручио да су спремни на разговор, али их је и упозорио да не повлаче „сепаратне потезе и да не преговарају у неким њиховим модалитетима, што би довело до нестабилности“.
„Отворени смо за сваку врсту договора, али не желимо да се влада прави на начин да у њој буду они који нису наступили на изборима. И даље сам Србин, који говори српским језиком, идем у СПЦ, и то ће бити и сутра. Привржени смо чланству Црне Горе у ЕУ…“, рекао је Кнежеић и истакао да је њихов циљ стабилна Црна Гора.
Носиоци листе Храбро се броји (Демократе и Ура), Алекса Бечић и Дритан Абазовић поручили су такође да са ДПС-ом неће формирати владу и да су њихови партнери они који желе европску Црну Гору и наставак борбе против организованог криминала и корупције.
Бечић је рекао да они желе инклузивност, а не искључивост, а Абазовић је на констатацију да ПЕС неће у владу са УРА, рекао да што се лидера тог покрета Милојка Спајића тиче: „Имају већину, па нек формирају владу“.
Судећи према првим пројекцијама изборних резултата и изјава лидера четири најутицајније странке и коалиције које улазе у парламент, следи комбинаторика око формирања нове црногорске владе.
Део аналитичара, међутим, не сматра да ће будућа влада бити стабилна и да ће трајати кратко, а неки не искључују ни могућност нових избора, што би за Црну Гору сигурно било лоше због политичке и економске кризе, кризе институција и трошкова.
Spajić u PES-u predstavljen kao budući premijer

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Црна Гора, дан после ванредних парламентарних избора се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.