Zdravlje i korona virus: Oni koji čačkaju nos se češće zaražavaju kovidom, pokazalo istraživanje

Izvor: Luftika.rs, 04.Avg.2023, 08:30

Zdravlje i korona virus: Oni koji čačkaju nos se češće zaražavaju kovidom, pokazalo istraživanje

Getty Images Zdravstveni radnici koji čačkaju nos češće se zaražavaju korona virusom i trebalo bi da budu svesni rizika koji nosi ova njihova navika, pokazalo je istraživanje.
U studiji je učestvovalo 219 ljudi, a 17 odsto onih koji imaju ovu naviku bili su pozitivni na testiranju na kovid-19, dok je među onima koji to ne čine bilo šest odsto zaraženih.
Holandski istraživači kažu da je moguće da je potcenjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << uloga čačkanja nosa u širenju ovog virusa.
Otkrili su i da mlađi ljudi i muškarci češće priznaju da imaju tu naviku.
Zašto čačkamo nos – možda lemuri imaju odgovor Misterija „tihih prenosilaca“ virusa Korona tri godine kasnije: Gde je Srbija danas, a gde je bila u martu 2020. godine Anketa sprovedena među zdravstvenim radnicima u dva univerzitetska bolnička centra u Holandiji tokom 2020. godine pokazala je da 85 odsto ispitanika čačka nos „makar nehotice“ na mesečnom, nedeljnom i dnevnom nivou.
Lekari su najčešće imali ovu naviku (95 odsto), pomoćno osoblje je to činilo sa učestalošću od 85 odsto, a medicinski tehničari sa 80 odsto, otkrivaju podaci.
Trećina zaposlenih priznala je i da gricka nokte.
Ali ova navika, kao i puštanje brade ili nošenje naočara nisu imali uticaj na verovatnoću zaražavanja korona virusom, ustanovljeno je istraživanjem.
Vlažna tkiva nosa pogoduju virusu
Getty Images Istraživači ističu da je nosna duplja glavni put za ulazak virusa u telo, a dodirivanje nosa može da pospeši učestalost infekcije pošto se čestice virusa sa ruku direktno unose u nos.
Čak i pre nego što se simptomi pojave, na vlažnim tkivima nosa može biti velika koncentracija virusa u danima posle zaražavanja, dodaju.
„Posledica je to što zdravstveni radnici koji čačkaju nos i zaraženi su korona virusom mogu da kontaminiraju radno okruženje i dovedu do daljeg prenošenja virusa“, zaključuju.
Autori istraživanja ukazuju i na činjenicu da je prenošenje korona virusa među zaposlenima veliki problem bolnica, a uloga čačkanja nosa u tom procesu je možda i „potcenjena“.
Oni preporučuju da se organizuju „edukativne radionice protiv čačkanja nosa u okviru smernica za prevenciju širenja zaraze“.
Pogledajte i ovu priču:
Korona virus i zaštitne maske: Japanci ponovo uče da se smejuThe British Broadcasting Corporation Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Zdravlje i korona virus: Oni koji čačkaju nos se češće zaražavaju kovidom, pokazalo istraživanje

Izvor: Radio 021, 04.Avg.2023

Ova navika nekih zdravstvenih radnika je doprinela bržem širenju virusa u bolnicama, kažu naučnici.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.