Izvor: Radio 021, 07.Mar.2021, 15:03

Zbog pandemije se očekivao bejbi bum, dogodilo se suprotno

Iako su Amerikanci tokom pandemije virusa korona provodili više vremena u domovima, manje je novorođenih beba, pokazala je studija instituta Brukings.

Gotovo punih deset godina svake godine se rađa sve manje Amerikanaca, a 2019. je zabeležen najmanji broj novorođenčadi u proteklih 35 godina.

Prema istraživanju instituta, konačni brojevi za 2020. biće još i manji.

Službeni podaci za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 2020. biće objavljeni za nekoliko meseci, ali američka televizija CBS iz dostupnih podataka 32 savezne države objavila je da je 2020. rođeno 95.000 dece manje nego godinu pre, što predstavlja pad od četiri odsto.

Institut očekuje da će se u 2021. roditi 300.000 beba manje i to se pripisuje turbulentnom tržištu rada, na kojem su neproporcionalno pogođene žene. Prošle godine radilo je više žena nego muškaraca, ali među novonezaposlenima žene su bile u većem broju.

Mere ograničenja poput zatvorenih škola i vrtića nametnule su ženama nove probleme, zbog čega su mnogi parovi odložili planove o potomstvu.

Istraživanje je pokazalo da parovi ređe imaju seksualne odnose i sada žele manje dece nego pre zbog uticaja pandemije.

"Kad je tržište rada slabo, padaju stope rađanja, kad se tržište poboljša, rastu stope rađanja", napisali su autori studije s instituta Brukings.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.