Izvor: Radio 021, 26.Mar.2020, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog pandemije novi način saslušanja okrivljenih u novosadskom sudu

Epidemija virusa korona uticala je na rad brojnih institucija, pa tako srpsko pravosuđe uvodi novi sistem saslušavanja osumnjičenih, za koji se očekuje da omogući efikasnije procesuiranje onih koji krše mere samoizolacije.

Kako bi se izbegao fizički kontakt sudija, tužilaca i advokata sa osobama koje su prekršile samoizolaciju, a potencijalno su prenosioci virusa korona, sudovi u Srbiji u narednom periodu obezbediće posebne prostorije gde će obavljati saslušanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Kako će to izgledati, pokazuje primer Osnovnog suda u Novom Sadu, koji već nekoliko dana na ovaj način kod sudije privodi osumnjičene.

"Osobe koje su prekršile izolaciju dovodi policija u sud, nakon čega se one smeštaju u posebnu prostoriju u sudu. Tamo se nalazi računar sa kamerom. U drugoj prostoriji su smešteni sudija, tužilac i branilac osumnjičenog koji preko video linka saslušavaju", kaže za "Blic" portparolka Višeg suda u Novom Sadu Jelena Ostojin.

Kako navodi, njene kolege su na ovaj način već saslušale više od 10 osoba.

Da će ovakav vid saslušavanja početi i u drugim sudovima da se primenjuje potvrdili su i u beogradskim osnovnim sudovima, gde je kako kažu, u toku instalacija pomenutog video linka.

I u Osnovnom sudu u Nišu "Blicu" je potvrđeno da je obezbeđena sudnica koja ima dva posebna ulaza, da se radi na instaliranju Skajpa linije ida se čekaju dalja uputstva.

"Obezbedili smo sudnicu koja je najbliža ulazu iz dvorišta a koja ima poseban ulaz za sudiju i zapisničara i poseban za okrivljene. U skladu sa instrukcijom iz Ministarstva pravde instalira se Skajp linija radi saslušanja na daljinu", rekao je predsednik suda Saša Dujaković.

On je dodao da se još čekaju instrukcije kako će se odvijati saslušanja, da li će se okrivljeni nalaziti u drugoj prostoriji u sudu, u prostorijama policije, Kazneno popravnog zavoda ili na nekom drugom mestu.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

NEMA ODLAGANJA SUĐENJA ZA ONE KOJI PREKRŠE MERE SAMOIZOLACIJE: Sudovi uveli nove metode obavljanja saslušanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2020

Saslušanje osoba koje su prekršile samoizolaciju obavlja se na daljinu...Epidemija virusom korona uticala je na rad brojnih institucija, međutim srpsko pravosuđe uvodi novi sistem saslušavanja osumnjičenih, za koji se očekuje da omogući efikasnije procesuiranje onih koji krše mere samoizolacije...Kako...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.