Zbog korona-virusa izolovani gradovi u Italiji

Izvor: Deutsche Welle, 23.Feb.2020, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog korona-virusa izolovani gradovi u Italiji

Italija je evropska zemlja sa najviše obolelih od korona-virusa. Tamošnja vlada je posegla za drastičnim merama: desetak gradića je potpuno zatvoreno. Iz Kine pak javljaju o novim žrtvama – sada ih je ukupno 2.442.

„Ulazak i izlazak iz tih područja je zabranjen“ u cilju „zaštite zdravlja stanovnika Italije“, izjavio je italijanski premijer Đuzepe Konte u subotu. Isprva će blokadu nadzirati policija. „Ako bude potrebno, dovešćemo i vojsku“, dodao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Konte. Ko pokuša da prođe barikade, preti mu krivični postupak, ali italijanski premijer veruje da će stanovništvo shvatiti da je ova mera nužna.

Zabranjene zone važe za desetak mesta jugoistočno od Milana sa ukupno pedesetak hiljada stanovnika, kao i mestašce Vo u blizini Padove.

Korona-virus iz Kine je jedan od najsmrtonosnijih u novije doba. O činjenicama i panici.

U Italiji je broj zaraženih u nedelju prevalio stotinu. Do sada su dve osobe preminule. Prva je bila 78-godišnjak iz Venecije, a sad su nadležna tijela objavila da se i u drugom smrtnom slučaju, jednoj ženi iz pokrajine Lombardije, radi o korona-virusu koji je potekao iz Kine.

U regionima Lombardija i Veneto su u nekim opštinama zabranjene sve manifestacije, od misa pa do sportskih takmičenja – pogođena je i utakmica milanskog Intera protiv Kaljarija. Modni kreator Đorđo Armani će održati reviju u Milanu – ali pred praznim gledalištem: revija će biti prenošena uživo.

Ove subote je u Rim stigao avion da 19 italijanskih putnika sa broda Diamond Princess kojem je Japan odredio karantin. Na njemu su bile stotine obolelih, dva japanska putnika su preminula. Italijanski putnici će biti stavljeni u karantin u kasarni nadomak Rima.

Još stotinak žrtava u Kini

Iako je Italija najteže pogođena, obolelih ima u čitavom nizu drugih evropskih zemalja: u Francuskoj 12 i jedna žrtva, a u Nemačkoj je dosad 16 zaraženih.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran je izjavio da se „pripremaju na epidemiju“, a mere preduzimaju i druge zemlje. Ali za sad, neće biti nikakvih ograničenja u prometu putnika. Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova tek odvraća od putovanja u epicentar zaraze, dve kineske pokrajine gde i Kina ne dozvoljava putovanja.

U samoj Kini je u nedelju ujutro objavljeno da ima još 97 žrtava, čime se ukupan broj stradalih u toj zemlji popeo na 2.442 osobe. Zaraženo je još 648 osoba, tako da je u Kini evidentirano 76.936 obolelih.

Veći broj zaraženih prijavljen je i iz Južne Koreje tako da je tamo 556 poznatih slučajeva. Zbog toga je u nekim gradovima

aš (dpa)

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.