Izvor: Radio 021, 12.Jul.2020, 13:52

Završena prva faza ispitivanja ruske vakcine protiv korone, ocenjena kao bezbedna

Na Sečenovskom univerzitetu uspešno su završena testiranja vakcine protiv virusa korona na dobrovoljcima, a rezultati dokazuju njenu efikasnost, izjavila je danas šefica istraživačkog tima Elena Smoljarčuk.

"Istraživanje je završeno i dokazano je da je vakcina bezbedna. Volonteri će biti otpušteni 15. i 20. jula", rekla je Smoljarčuk za Tass.

Dodala je da će volonteri ostati pod medicinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nadzorom.

Direktor Instituta medicinske parazitologije, tropskih i transmisionih bolesti pri Univerzitetu Aleksandar Lukašev takođe je rekao da je u ovoj fazi potvrđena bezbednost vakcine.

"Ona je na istom nivou kao i bezbednost vakcina koje već postoje na tržištu", rekao je Lukašev.

U Institutu navode da, pored povišene temperature prvih nekoliko dana posle vakcine, nije bilo više nikakvih neželjenih reakcija kod dobrovoljaca i da se svi osećaju dobro.

Prva faza ispitivanja vakcine na Sečenovskom univerzitetu počela je 18. juna, kada je vakcinisano 18 volontera, dok je druga grupa od 20 volontera vakcinisana 23. juna.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.