Zašto je baš u Italiji toliko mrtvih? Odgovor možda leži u nečemu što bi bilo koje druge godine bila ODLIČNA VEST

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2020, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je baš u Italiji toliko mrtvih? Odgovor možda leži u nečemu što bi bilo koje druge godine bila ODLIČNA VEST

Zaključeno šta je najverovatnije razlog velike smrtnosti

Italija je već nedeljama prava zagonetka za zdravstvene stručnjake: kako zemlja sa samo 60 miliona stanovnika može da zabeleži najviše smrtnih slučajeva od korona virusa - čak više i od najmnogoljudnije Kine.

Razmatrali su se razni odgovori - od nemarnog mentaliteta građana do velike prosečne starosti stanovništva. Jedno od mogućih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rešenja leži u nečemu što bi bile dobre vesti u bilo kojoj drugoj godini - sezona gripa 2019. i 2020. godine usmrtila je daleko manje starijih Italijana nego inače, pokazuju podaci italijanskog ministarstva zdravlja.

Stariji ljudi i hranični bolesnici koje je grip poštedeo od novembra do januara, postali su velika meta korona virusa u februaru i martu.

- Manje smrtnih slučajeva od gripa dovelo je do povećanja baze najugroženijih - objašnjeno je u izveštaju koji je analizirao podatke iz 19 italijanskih gradova do 21. marta.

Ti Italijani su se u februaru našli izloženi korona virusu što je moglo da poveća razorne posledice epidemije.

U severnim regionima, koji su zabeležili najviše od ukupnih 13.155 smrtnih slučajeva u Italiji, smrtnost starijih od 65 godina u poslednjoj sezoni gripa bila je oko šest posto niža od prosečnih vrednosti prethodnih godina. U gradovina centralne i južne Italije smrtnost je bila oko tri procenta ispod uobičajene.

Grafikon uključen u izveštaj pokazao je da su smrtni slučajevi od korona virusa među populacijom starijom od 65 godina do 21. marta dostigli broj smrtnih slučajeva u poslednje dve sezone gripa i i dalje bile niže od sezone 2016-17. godine.

The tragic effects of the #COVIDー19 outbreak in #Italy are showing up in demographic statistics. Weekly mortality rates for age groups 65-74, 75-84 and 85+ went above the 95% reference range during the week of March 8-14. Baseline is the average mortality rate in the past 5 yrs. pic.twitter.com/msTTIzrvhf

— Michele Tizzoni (@mtizzoni) March 26, 2020

Ono što je dovelo do toga da ova sezona gripa bude manje smrtonosna od prethodnih su neuobičajeno visoke zimske temperature.

Posmatranje ranijih epidemija gripa u Italiji može objasniti zašto je ona imala daleko više smrtnih slučajeva nego druge zemlje, računajući i Kinu, posebno među najstarijom grupacijom.

Broj smrtnih slučajeva u Italiji juče se popeo za 727 na 13.155. Međutim, broj novozaraženih je generalno stabilan i narastao je za 4.782, čime je ukupan broj inficiranih od izbijanja epidemije 21. februara porastao na 110.574.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.