ZAŠTO U APRILU KARANTIN, A SADA NE? Kisić o merama u prvom talasu korona virusa

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2020, 16:45

"ZAŠTO U APRILU KARANTIN, A SADA NE?" Kisić o merama u prvom talasu korona virusa

Navela je do kakvih promena je došlo u međuvremenu

Čitav svet je bio iznenađen intenzitetom ovog virusa i niko nije bio pripremljen na ovako brzo širenje bolesti. Mi smo jedna od zemalja u ovom delu Evrope virus poslednji ušao. Plašili smo se italijnaskog scenarija - rekla je danas dr Darija Kisić Tepavčević novinarima odgovarajući na pitanje zašto smo imali u martu i u aprilu imali karantin sa manjim brojem zaraženih nego sada kada obaramo sve rekorde.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je dalje objasnila da tada niko nije imao iskustva sa novim virusom, a da je strah za živote, posebno onih najstarijih, preovladao.

- Videli smo da je najveći problem smrtnost najstarijeg dela stanovništa i da preventiramo to i da razvučemo tu krivu. Tada su bile takve restrikcije da bismo sačuvali najsarije - rekla je dr Kisić.

Članica Kriznog štaba je na kraju dodala da je sada situacija u zdravstvu mnogo bolja jer imamo više bolničkih kapaciteta kao i da smo imunitetski jači sada nego u martu iako se na to ne smemo u potpunosti osloniti.

- Sada smo nabavili nove respiratore. U međuvremenu su posali dostupni testovi i izgrađene su nove laboratorije. Javnost je dosta iščekivali od kolektivnog imuniteta. Kako mi jačamo, tako virus slabi - tako se govorilo. Ali to se pokazalo u prethodnim mesicima kao ne baš precizno. Sada imamo veće kapacitete bolnica - objasnila je dr Kisić.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.