Izvor: Blic, 29.Jul.2022, 19:02

ZAŠTO JE BA.5 TOTALNO DRUGAČIJI OD DRUGIH? Jedan virus, šest sojeva, mnoštvo podvarijanti i karakteristika: Ova korona se razlikuje od prethodnih po najmanje PET OSOBINA

Kovid-19 - jedan uzročnik, najmanje šest sojeva, nekoliko podvarijanTi i mnoštvo različitih simptoma i karakteristika. Ako krenemo od prvobitnog soja koji je nastao u Vuhanu, tada smo znali da može inficirati dve do tri osobe i da se prenosi kapljično, kliničke slike bile su teže. Poslednja podvarijanta soja omikron, BA.5 može zaraziti od 15 do 20 ljudi i daje pretežno laku kliničku sliku. Ovaj oblik smatra se ubedljivo najzaraznijom varijantom koja postoji, ali dobra vest je da iako zaraznija, korona je kroz mutacije slabila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.