ZAJEDNIČKIM SNAGAMA U POBEDU PROTIV POŠASTI: Kina i Rusija rade na razvoju vakcine protiv korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2020, 10:45

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA U POBEDU PROTIV POŠASTI: Kina i Rusija rade na razvoju vakcine protiv korone

Broj zaraženih skoro 7 miliona, preminulo oko 400.000 od posledica zaraze korona virusom

Kineske vlasti planiraju da naprave vakcinu protiv virusa korona dostupnu celom svetu, izjavio je ministar za nauke i tehnologije Kine Vang Žigang.

Žigang je rekao da su ispitivanja trenutno u toku, pri čemu se prednost daje parametrima kao što su bezbednost, efikasnost i dostupnost.

- Svetu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je potrebno da se ojača saradnja prilikom razvoja vakcine i narednim fazama - istakao je on.

Kina je u maju saopštila da je uspešno ispitano pet različitih vakcina protiv korone na 2.575 dobrovaljaca. Trenutno u toj zemlji postoji jedna rekombinantna vakcina na bazi adenovirusnog vektora i četiri neaktivirane vakcine. Naučnici već dobijaju podatke o uspešnom stvaranju antitela kod ispitanika. Neželjeni efekti kod dobrovoljaca takođe nisu otkriveni.

S tim u vezi, zamenik ministra inostranih poslova Kine Ma Žaoksu je povodom objavljivanja Bele knjige "Borba protiv kovida 19: akcije Kine" od strane Državnog saveta izjavio da će Kina sarađivati sa Rusijom u razvoju i proizvodnji vakcine protiv korona i da će na taj način te dve države zajedno doprineti globalnoj borbi protiv epidemije.

- Kina i Rusija su pred epidemijom zajedno delali protiv kovida 19, kao sveobuhvatni strateški partneri u novoj eri. U budućnosti ćemo slediti konsenzus koji su postigli lideri dveju zemalja i nastavićemo da produbljujemo saradnju u borbi protiv epidemije, uključujući u oblasti razvoja i proizvodnje vakcine. Tako će naše zemlje zajedno doprineti globalnoj borbi protiv epidemije - rekao je Ma.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara da je uzročnik virus korona.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema zbirnoj statistici vlasti 214 zemalja i teritorija širom sveta, broj potvrđenih slučajeva KOVID-19 od decembra iznosi oko 6,6 miliona, dok je broj umrlih 391.000 ljudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.