Izvor: Luftika.rs, 24.Jan.2021, 13:48

Vučić: Novi soj koronavirusa stigao u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je britanski soj korona virusa „stigao u Srbiju“, o čemu ga je obavestio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Putnica iz Lonodna, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj, njen suprug je imao teške simptome, rekao je Vučić za TV Prva i dodao da su ispratili sve kontakte te žene i pokušali da ih izoluju.
Podsetimo, član kriznog štaba Branislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Tiodorović izjavio je jutros na RTS da se treba vakcinisati što pre, bilo kojom vakcinom jer su sve efikasne i za novi soj korona virusa.
Tiodorović je dodao da je novi soj virusa ozbiljan i da krizni štab prati situaciju pošto se on već pojavio u Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji…
Prema njegovim rečima, samo britanska istraživanja kažu da je novi virus smrtonosniji, dok ostale evropske zemlje navode da se novi virus brže širi, ali da nije jači.
Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da je novi soj korona virusa, koji je registrovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, doveo do ogromnog povećanja broja hospitalizovanih pacijenata, a prve analize ukazuju i da je smrtonosniji od onog koji je ranije bio dominantan.
Vučić: Svi koji su primili vakcinu, dobiće revakcinu Vučić je danas naveo da Srbija nije dobila nijednu vakcinu iz Kovaks programa, samostalno je nabavila 1.150.000 vakcina.
U Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i na Kosovu nemaju nijednu vakcinu. U Albaniji nijednu vakcinu nisu dobili iz Kovaks programa, rekao je Vučić.
Na pitanje da dve doze kineskih vakcine koštaju oko 140 evra i da li znači da je Srbija platila 140 miliona, Vučić je rekao da bi Srbija platila toliko, ali nije jer je još u oktobru pisao predsedniku Si Đinpingu i za Srbiju je mnogo niža cena vakcine.
Vučić je rekao da je dobio izveštaje brojnih tajnih službi, gde je na nekoj sedamdesetoj strani u jednom pasusu pročitao da je najbolja kineska vakcina.
Vučić je rekao da očekuje da tokom dana bude vakcinisano 50.000 ljudi, ali je zabrinut i to ne krije, jer je jako teško nabaviti nove vakcine, prenosi FoNet.
Tačno je da sam zbrinut i to ne krijem, jer je danas teže nabaviti vakcinu nego nukelarno oružje.
U svetu se događaju neverovatne stvari koje smo delimično predvideli, rekao je Vučić.
Verujem da ćemo u ponedeljak dobiti o informaciju o daljoj nabavci ruske vakcine, rekao je Vučić uz napomenu da se pokušava u Torlaku videti da li se može nabaviti fabrika za proizvodnju vakcine.
Tražićemo i naći ćemo načine, rekao je Vučić i istakao da je imao razgovore sa svojim prijateljem i u slučaju da stignu nove količine vakcine, one će biti besplatne.
Svi koji su primili vakcinu, dobiće revakcinu. Imamo takav fantastičan informacioni sistem, kakav nema u Evropu, zato sve funkcioniše kao švajcarski sat, rekao je Vučić.
Naručili smo gotovo osam miliona vakcina, ali je problem što ih nema, naglasio je on.
Vučić je rekao da će cena vakcina na „crnom tržištu“ ići i do 500 evra, „jer je rat, ljudi“.
Država je uvozila kinesku vakcinu, platila direktno svaki dinar. Nema nijednog prosrednika. Kad vidite cenu jednog dana, dizaćete mi spomenik, rekao je Vučić koji je naglasio da zbog kineske strane neće da kaže cenu koja je plaćena, svi će od Kine tražiti po toj ceni.
Jedna mala Srbija je od Fajzera dobila dobru cenu, istakao je on i poručio da ta kompanija, umesto 20.000, nedeljno šalje po 9.800 doza.
Nešto se dogodilo i u Rusiji, pa ne stižu nove doze, rekao je Vučić.
Srbija je 2012. godine bila poslednja na listi Evrope po kvalitetu zdravstvene zaštite, a danas smo pretekli čak 14 država EU, predočio je on.
Zaštita života, pa ekonomija, rekao je Vučić koji je najavio za 10 dana nove ekonomske mere za podršku privredi.
Sada imam uslove da se vakcinišem, nisam doneo odluku o danu. Ja bih primio kinesku vakcinu, ali pitam se da li ima smisla da budem u tih 500.000, rekao je Vučić a prenosi Danas.
Ima ugroženijih ljudi i ne znam da li ima smisla da je ja primim, ocenio je on i dodao da po broju vakcinisanih idu Niš, Kikinda, Kruševac, pa tek onda Beograd.
Detaljan plan vakcinacije u Srbiji: Ko se kada vakciniše?

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Britanski soj korone stigao u Srbiju, obezbedili smo više od milion vakcina

Izvor: OkRadio.rs, 24.Jan.2021

Predsednik Srbije Alekandar Vučić saopštio je da je britanski soj virusa korona stigao u Srbiju. Kako je rekao, jedna putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donela je virus na teritoriju Srbije, a ona je imala lakše simptome, a njen suprug teže.   - Uzimamo uzorke kao jedna...

Nastavak na OkRadio.rs...

Vučić: Britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju

Izvor: VOA, 24.Jan.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjaivio je da je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju, o čemu ga je obavestio ministar zdravlja Zlatibor Lončar. "Putnica iz Lonodna, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj, njen suprug je imao teške simptome", rekao je Vučić za TV Prva,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.