Veliko otkriće: Pronađen je prvi LEK za korona virus, JEFTIN je i dostupan svima

Izvor: Večernje novosti, 16.Jun.2020, 15:25

Veliko otkriće: Pronađen je prvi LEK za korona virus, JEFTIN je i dostupan svima

Lek je za trećinu smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru. Za one koji su bili na kisiku, smrtnost je smanjena za petinu JEFTIN i široko dostupan lek Deksametazon može da pomogne daspasi živote pacijenata koji imaju teži oblik Covida-19, piše BBC.Britanski stručnjaci kažu da je lečenje niskim dozama steroida ključni iskorak u borbi protiv smrtonosnog virusa.Spomenuti lek za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru. Za one koji su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << na kiseoniku, smrtnost je smanjena za petinu.Zajedno s mnogim drugim postojećim lekovima, Deksametazon je deo najvećeg svetskog testiranja kako bi se videlo koja terapija najbolje leči Covid-19.Naučniciprocenjuju da se samo u Velikoj Britaniji moglo spasiti 5000 života da se lek otpočetka upotrebljavao.S obzirom na to da se radi o jeftinom leku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom korona virusa.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Lek deksametazon smanjuje smrtnost od virusa korona, a košta samo 5 funti

Izvor: Luftika.rs, 16.Jun.2020

Prema mišljenju britanskih stručnjaka, lečenje niskim dozama steroida je ključni iskorak u borbi protiv kovida 19.. Ustanovljeno je da lek deksametazon za trećinu smanjuje smrtnost kod pacijenata na respiratorima, dok kod pacijenata na kiseoniku smanjuje smrtnost za petinu.. Lek deksametazon deo...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.