Uz uplatnicu od 6.000 dinara za korona test vam treba 5 minuta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2020, 17:56

Uz uplatnicu od 6.000 dinara za "korona test" vam treba 5 minuta

Ako se spremate na letovanje ili poslovni put, važno je da znate da će vam za prelazak granice u većinu stranih zemalja, narednih meseci, uz pasoš, biti potrebna i potvrda o negativnom testu na Kovid -19. Komercijalne testove na lični zahtev, možete da uradite u domovima zdravlja ili u Institutima za javno zdravlje, a celokupna procedura ne traje duže od 5 minuta.

Čim prođete dezobarijeru na ulazu u Non kovid ambulantu i dezinfikuju vam ruke, dežurna medicinska sestra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << daje vam smernice kretanja.

Kada vas prozovu, na uvid dajete dokaz o uplati od 6.000 dinara, koje ste uplatili na jedinstveni žiro račun, koji se nalazi na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Biće vam traženi matični broj, broj telefona, adresa i mejl na koji se šalju rezultati testa. Sledi pregled kod lekara opšte prakse, koji će vas pitati imate li respiratorne simptome i da li ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, dobijate identifikacioni broj. I na kraju uzorkovanje, koje nije bolno, ali je malo neprijatno.

Gordana Jakšić, pedijatrijska sestra Doma zdravlja "Novi Sad" objašnjava da se uzorak šalje u "Vatreno oko", laboratoriju u Beogradu, koja prosleđuje elektronski u ambulantu lekara koji radi Non Kovid, koji štampaju rezultate i na kraju, zavisi od vremena, da li za 24, 48 sata ili 72 sata stižu rezultati.

O ceni testiranja, mišljenja građana su podeljena.

"Ja ne mislim nigde da idem a čujem i od porodice, ćerka ima dva sina, njih četvoro puta 6, pa vidite, to je jedan lični dohodak", kaže jedna Novosađanka.

Drugi naš sagovornik misli da nije previše ako neko mora poslovno da putuje, kaže "on to mora da plati pa mora."

PCR test važi 72 sata od momenta izdavanja potvrde, a besplatan je za sve pacijente koji idu na hirurške intervencije, za maloletna lica i studente koji putuju u zemlje u kojima je on neophodan.


Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.