UPOZORENJE KORONA STRUČNJAKA - Obavezno PRANJE RUKU nakon MAŽENJA vašeg LJUBIMCA! Evo ZAŠTO

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2020, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPOZORENJE KORONA STRUČNJAKA - Obavezno PRANJE RUKU nakon MAŽENJA vašeg LJUBIMCA! Evo ZAŠTO

Higijena je najbitnija!

Francuski stručnjaci su apelovali na vlasnike kućnih ljubimaca da preduzmu mere predostrožnosti, jer nije isključeno da oni mogu biti prenosioci virusa Covid-19, iako ne postoje dokazi da predstavljaju rizik.

Izbijanje SARS-a 2002-2003. godine, uzrokovalo je još jedan član porodice koronavirusa genetski blizak Covid-19 i uspeo je da zarazi nekoliko životinjskih vrsta, poput mačaka i hrčaka, saopštila je juče posebna grupa za praćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Covid-19.

Dva psa u Hong Kongu čiji su vlasnici zaraženi takođe su se pozitivno testirali na Covid-19, navodi se.

Jedan pas imao je veoma nizak broj virusa i kasnije je testiran negativno, dok se drugi još uvek prati, dodaje francusko telo.

- Ova naučna zapažanja sugerišu da Covid-19 može kontaminirani vlasnik preneeti na pse - navodi medicinsko tijelo.

Francuska medicinska akademija nije pojasnila da li su mislili na 17-godišnjeg pomeranca u Hong Kongu za koji se veruje da je prvi pas koji je uhvatio ubicu nakon što je prošlog meseca njen vlasnik pretučen.

Pas je umro 16. marta, uprkos tome što mu je dozvoljeno da se vrati svom vlasniku nakon što je proglašen da je zaražen.

Portparol gradskog odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i očuvanje rekao je: "Od vlasnika psa smo saznali da je preminuo 16. marta".

Vlasnica je rekla da ne želi da dozvoli obdukciju kako bi ispitala uzrok smrti.

Portparol odeljenja je potvrdio da su uzorci nosne i usne šupljine pomeranca testirani i da su slabo pozitivni na virus COVID-19, ali nisu objasnili zašto su testirali životinju na prvom mestu.

Svetska organizacija za zdravlje životinja saopštila je da je prenos životinja sa čoveka malo verovatan.

Međutim, francusko telo je još uvek savetovalo vlasnike kućnih ljubimaca da "pojačaju" svoje higijenske mere, uključujući redovno pranje ruku nakon što su mazili kućnog ljubimca i ne dozvoljavati im da vam ližu lice.

Takođe su preporučili da se zaraženi vlasnik odvoji od svog kućnog ljubimca "tokom perioda kada bolesna osoba može izlučiti virus".

Jedan doktor je rekao da je verovatno da je virus pokupljen iz pomeranskog krzna, a ne iz njegovog krvotoka.

Džonatan Bol, profesor molekularne virologije na Univerzitetu u Nottinghamu, rekao je da je "neverovatno neodgovorno" stvarati "masovnu histeriju".

- Ne postoje dokazi da humani novi koronavirus može zaraziti pse i bilo bi neverovatno da virus napravi toliko mnogo vrsta u tako kratkom vremenskom razmaku - rekao je on.

- Moramo da napravimo razliku između stvarne infekcije i samo otkrivanja prisutnosti virusa - ovi su veoma različiti - i činjenica da je rezultat testa bio slabo pozitivan ukazuje da je to zagađenje životne sredine ili jednostavno prisustvo koronavirusa prolivenog iz ljudskog kontakta koja je završila u uzorcima psa - dodao je on.

- U stvari, ovo je neverovatno neodgovorno, jer poslednje što moramo da uradimo je da se stvori masovna histerija oko mogućnosti da se psi zaraze, i stoga potencijalno prenose ovaj virus kada za to nema apsolutno nikakvih dokaza. - zaključio je Džonatan.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.