U vršačkim vrtićima duplo manje dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2022, 12:31

U vršačkim vrtićima duplo manje dece

Uobičajene prehlade, respiratorni ili stomačni virusi najčešći su razlog izostanka dece iz vrtića ili jaslica, a sada je tu i korona virus. U vršačkim vrtićima trenutno je duplo manje dece.

Zimski period i inače je vreme kada se dosta dece, posebno u kolektivima razboli, a uvreme pandemije, korona virus dodatno pogoršava kompletnu zdravstvenu sliku. Oddrugog polugodišta, u vršačkim vrtićima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prepolovljen je broj dece - od ukupno 1076upisanih mališana, trenutno dolazi njih oko 500. Standardne prehlade, respiratorni ilistomačni virusi najčešći su razlog izostanka dece iz vrtića ili jaslica, ali određen brojonih koji imaju tu mogućnost, ostaje kod kuće i preventivno.

"Što se tiče covid 19, trenutno ima desetoro pozitivne dece, i njih 30-oro je u izolaciji, premapodacima kojima mi raspolažemo. Što se tiče zaposlenih, jedanaestoro ih je pozitivno, šestoro u izolaciji, s tim da se taj broj iz dana u dan menja“, navodi Marija Radosavljević, medicinskasestra za preventivnu zdravstvenu zaštitu PU, Čarolija“ Vršac.

U objektima se poštuju sve epidemiološke mere i vrtići neometano rade, s tim što jeorganizacija ustanove prilagođena situaciji i manjem broju radnika, što je sada nešto lakše zbog smanjenog propisanog trajanja izolacije.

„Preporuka za roditelje bi bila kao i do sada, da bolesnu decu ne dovode u vrtić, da eventualnesimptome bolesti isprate kod kuće, da poštuju protivepidemiološke mere, zbog očuvanja zdravlja dece svih nas“, dodaje Radosavljević.

lako se omikron soj korona virusa brzo širi, kod dece on daje umereno blagu, retkokada tešku sliku, i prolazi za pet do sedam dana, napominju stručnjaci. Decu kojaimaju visoku temperaturu, odbijaju tečnost i ne mogu dobro da unose hranu, trebaodmah odvesti pedijatru na pregled, a stariju decu voditi lekaru u slučaju da uzsimptomatske lekove, tegobe ne prolaze posle 24 do 48 sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.