Izvor: Radio 021, 11.Apr.2020, 22:50

U toku izrada aplikacije koja će upozoravati ljude ako se nađu u blizini zaražene osobe

Francuska vlada saopštila je da radi na aplikaciji koja bi trebalo da pomogne u usporavanju širenja virusa korona.

Aplikacija će navodno upozoravati korisnike ukoliko se nalaze u blizini zaražene osobe.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran i ministar za tehnologiju Sedric O službeno su najavili kreiranje aplikacije, iako je korišćenje mobilnih aplikacija za praćenje virusa korona osetljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pitanje u Evropi, prenosi Tech Crunch.

Desetine nevladinih organizacija napisale su zajedničku izjavu pozivajući vlade da poštuju ljudska prava i da odustanu od ove aplikacije. Brojni aktivisti plaše se da bi vlade mogle da iskoriste ovu priliku za sprovođenje dalekosežnih mera nadzora koje nisu u skladu sa regulatornim okvirom i koje bi ostale na snazi ​​nakon pandemije.

Evropska komisija podsetila je vlade da treba da primene odgovarajuće zaštitne mere jer građani EU neće verovati aplikacijama za praćenje ukoliko ne budu pravilno postupale prema ličnim podacima.

Francusko Ministarstvo za digitalni sektor kaže da sarađuje sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom visokog obrazovanja kako bi zajednički kreirali aplikaciju.

Na čelu s nemačkim Institutom za telekomunikacije Fraunhofer Hanrih Herc (HHI), nova aplikacija ustvari je PEPP-PT projekat koji je predstavljen prošle nedelje, a na kojem sarađuje desetak istraživačkih institucija iz više zemalja, uključujući i Francusku.

Ova aplikacija bi se oslanjala na Bluetooth Low Energy kako bi identifikovala druge telefone koji imaju istu aplikaciju. Ukoliko se u nekom trenutku nalazite u blizini zaražene osobe, dobili biste obaveštenje.

Međutim, Francuzi sada najavljuju kako će posebno dizajnirati aplikaciju pod nazivom "Stop Covid" za praćenje ljudi koji žive u Francuskoj. Ova aplikacija će koristiti samo Bluetooth. Kako kažu francuske vlasti, njen prototip je u izradi, ali biće potrebno tri do šest nedelja da se razvije.

Međutim, postoje sumnje u verodostojnost ove aplikacije jer Bluetooth nije dizajniran za merenje udaljenosti između pojedinaca. Zbog toga Francuzi upozoravaju da će razmisliti pre nego što uopšte puste aplikaciju u upotrebu.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.