U svetu 894.000 novozaraženih za jedan dan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 07:00

U svetu 894.000 novozaraženih za jedan dan

U svetu je u poslednjih 24 sata registrovano više od 894.000 novih slučajeva korona virusa a od posledica bolesti preminulo je više od 141.000 pacijenata.

U dnevnom biltenu SZO navodi se da je 38 odsto svih novih slučajeva potvrđeno u Jugoistočnoj Aziji, više od 346.000, a zatim slede Severna i Južna Amerika sa 230.000 novozaraženih i Evropa sa skoro 230.000 novih slučajeva, preneo je Tass.

Najviše slučajeva od početka pandemije prijavile su Sjedinjene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Države, više od 31 milion, Indija 16 miliona i Brazil 14 miliona obolelih.

Francuska je jedina evropska zemlja sa više od pet miliona slučajeva kovida-19.

U Indiji novi negativan rekord, obolelo 332.730 ljudi

Indija je zabeležila najveći broj obolelih u jednom danu od korona virusa, drugi dan zaredom - danas je inficirano 332.730 ljudi, što se nikada nije desilo ni u jednoj državi, javlja Rojters.

Sa ovom brojkom, Indija je premašila 16 miliona obolelih od korona virusa.

Nestašica medicinskog kiseonika, pogone čuva policija

Bolnice u Nju Delhiju izdale su jutros hitno upozorenje, poručujući da im je preostalo samo nekoliko sati snabdevenosti kiseonikom, pošto je još jedan strašan talas zaražavanja kovidom-19 pogodio zdravstveni sistem u većim indijskim gradovima.

Bolničko osoblje postavljalo je alarmantne poruke na društvenim mrežama tokom čitavog četvrtka i petka, navodeći da nisu u stanju da se nose sa zahtevima pacijenata i moleći za pomoć vlade, piše britanski list "Gardijan".

Agencija Rojters navodi da su, u uslovima nestašice kiseonika, čak postavljene naoružane policijske snage ispred postrojenja za proizvodnju medicinskog kiseonika radi osiguranja bezbednosti.

Nekoliko bolnica, uključujući bolnicu "Šanti Mukand" na zapadu

Nju Delhija, sa 110 pacijenata zaraženih kovidom, saopštile su da su skoro iscrpele zalihe kiseonika.

"Bolničko osoblje je došlo i reklo nam da napravimo svoje aranžmane", rekla je Birendra Kumar, čiji je otac pozitivan na kovid i primljen je na bolničko lečenje pre 10 dana.

"Mi nismo kompanija koja se bavi proizvodnjom kiseonika. Kako možemo da napravimo svoje aranžmane?", zapitala je ona.

Izvršni direktor te bolnice Sunil Sagar je nešto ranije, kroz suze, saopštio odluku da će otpustiti neke pacijente, jer, zbog nedostatka kiseonika, u bolnici nema ničeg što bi, kako kaže, moglo da im pomogne.

Iz bolnice "Ganga Ram" u Nju Delhiju, koja je zbrinula više od 500 kovid pacijenata, navode da je 25 ljudi umrlo na odeljenjima u protekla 24 sata, i upozoravaju na ozbiljnu krizu.

Umrlo je 2.263 ljudi, pa se ukupan broj preminulih od kovid-19 od početka pandemije popeo na 186.920, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Indijski soj podseća na brazilski i južnoafrički soj kovida

Soj korona virusa koji je otkriven u Indiji ispituju naučnici šsirom sveta, ali se još ne zna koliko se proširio i da li izaziva smrtnonosni drugi talas u Indiji, mada se zna da ima sličnosti sa brazilskim i južnoafričkim.

Virusi mutiraju sve vreme i prave razne sojeve - većina je beznačajna, neki sojevi su čak manje opasni, ali neki mogu biti opasniji i zarazniji, pa i da naprave vakcine manje efikasnim, javlja BBC.

Indijski soj, naziva B1617, prvi je put otkriven u oktobru u Indiji.

Ne zna se koliko se brzo širi, jer nije napravljeno dovoljno uzoraka.

Otkriven je u 220 od 361 sakupljenih uzoraka između januara i marta u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra.

U međuvremenu, otkriven je u još 21 državi.

Putnici su najverovatnije doneli indijski soj u Veliku Britaniju, gde je otkriveno 103 slučajeva B1617 od 22. februara, pa je većini putnika iz Indije zabranjeno da dođu u Veliku Britaniju.

Britanska služba za javno zdravlje je stavila indijski soj kao "jedan od mutiranih tipova kovida pod istragom", ali zasad ga ne smatra dovoljno ozbiljnim da bi bio klasifikovan kao soj za zabrinutost.

Naučnici još ne znaju da li je zarazniji ili otporniji na vakcine.

Virusolog iz državnog univerziteta u američkoj državi Lujzijana Džeremi Kejmil kaže da je jedna od njegovih mutacija slična onima koje su viđene u južnoafričkom i brazilskom soju.

Upravo ta mutacija može da pomogne virusu da izbegne antitela imunog sistema, koji su stvoreni vakcinom ili preležanim kovidom-19.

"Ne verujem da je indijski soj zarazniji od britanskog i ne smemo paničiti", rekao je Kejmil.

Povećan broj obolelih u Indiji bi mogao da bude povezan sa velikim okupljanjima, a nedostatak preventive, nedostatak preventivnih mera i nenošenje maski, odnosno, izostanak socijalnog distanciranja.

Naučnici veruju da će postojeće vakcine pomoći da se soj zaustavi u izazivanju težih oblika bolesti.

Neki sojevi će neizvešno zaobići zaštitu koje nude postojeće vakcine, prema dokumentu objavljenom u časopisu "Nejčr", koji je napisao profesor Gupta i njegove kolege-istraživači.

Kao rezultat, vakcine će morati da se modifikuju, ali će vakcinacija ipak usporiti širenje zaraze.

Pert se zatvara na tri dana zbog jednog zaraženog

Glavni grad države Zapadna Australija Pert i obližnji region Pil ući će u brzi, trodnevni lokdaun od petka u ponoć, nakon što je jedan muškarac bio pozitivan na kovid testu kada je izašao iz hotelskog karantina.

Zdravstveni zvaničnici kažu da je najverovatnije inficiran tokom dvonedeljnog karantina u hotelu u Pertu, što je izazvalo zabrinutost da ima lokalnih transmisija korona virusa u vreme kada se pojavljuju novi sojevi, preneo je Rojters.

Jedan od njegovih bliskih kontakata u Pertu ima kovid-19, rekao je premijer Zapadne Australije Mark Mekgouan.

Australija:Tri nova slučaja verovatno u vezi sa AstraZeneka

Australijske vlasti saopštile su da su tri nova slučaja stvaranja krvnih ugrušaka vrlo verovatno povezana sa imnizacijom AstraZeneka vakcinom protiv Kovid 19.

Gardijan prenosi da zdravstvene vlasti u Australiji sumnjaju da su još tri slučaja stvaranja retkih krvnih ugrušaka vrlo verovatno povezana sa vakcinom AstraZeneke.

Regulator za lekove je danas saopštio da su sumnjivi slučajevi tromboze sa sindromom trombocitopenije potvrđeni kod 35-godišnje žene iz Novog Južnog Velsa, 49-godišnjeg muškarca iz Kvinslenda i kod jednog 80-godišnjeg muškarca iz savezne države Viktorije.

Uprava za terapeutsku robu saopštila je da je pojava ovih simptoma zabeležena od devetog do 26 dana nakon vakcinacije AstraZenekom i zaključila je da su sva tri slučaja verovatno povezana sa imunizacijom.

Prvi slučaj kovid-19 na Everestu preti da ugrozi sezonu

Norveški alpinista Erland Nes postao je prva osoba koja je pozitivno testirana na kovid-19 u baznom logoru Mont Everesta, a to preti da ugrozi penjačku sezonu u Nepalu koja traje do maja.

Nes je rekao agenciji AP da je na testiranju 15. aprila bio pozitivan na kovid-19, kada je prebačen u bolnicu u Katmanduu, a da je novi test u četvrtak bio negativan i da sada boravi u jednoj lokalnoj porodici u Nepalu.

Austrijanac Lukas Furtenbah, koji je planinarski vodič, upozorio je da bi se virus mogao proširiti među stotinama drugih alpinista, vodiča i pomagača koji su sada u baznom logoru Everesta, ako se svi odmah ne testiraju i ne preduzmu mere bezbednosti, što bi moglo da utiče ne prerani završetak penjačke sezone.

Furtenbah, koji predvodi tim od 18 penjača na Everest i susedni vrh Loce, rekao je da na planini može biti više od jednog slučaja jer je Norvežanin nedeljama živeo sa nekoliko drugih planinara.

Nepalski planinarski zvaničnik negirao je da trenutno ima aktivnih slučajeva među alpinistima, a planinarenje je već bilo obustavljeno prošle godine zbog pandemije i penjači su se ove godine vratili na Everest prvi put od maja 2019. godine.

Popularna prolećna sezona penjanja u Nepalu, koji ima osam najviših vrhova na svetu, počela je u martu, a završava se u maju.

"Znam da nije lako primiti ovakvu informaciju, voleo bih da nismo morali da uradimo ovo. Ali ne smemo da rizikujemo sa virusom", poručio je Mekgouan.

Čovek je bio pet dana u Pertu, pre nego što je odleteo u Melburn, gde je ustanovio da je pozitivan.

Zdravstvene vlasti u državi Viktorija, čiji je Melburn glavni grad, prate svih 257 putnika sa leta na kojem je bio zaraženi.

"Hotelski karantin sistem, uprkos svim poboljšanjima, mora da se susretne sa povećanim brojem složenih sojeva koji nas brinu", rekao je državni ministar Viktorije Martin Fouli.

Mekouan je rekao da je zatražio od savezne vlade da smanji broj međunarodnih dolazaka iz inostranstva u Zapadnu Australiju na 512 sa 1.025.

Japan: Treće vanredno stanje u Tokiju i još tri provincije

Japan je danas proglasio treće vanredno stanje za region Tokija i tri zapadne prefekture u nadi da će to pomoći u zaustavljanju ponovnog brzog širenja korona virusa uoči Olimpijskih igara u julu.

Japanski premijer Jošihide Suga objavio je odluku o uvođenju vanrednog stanja za prefekture Tokio, Osaku, Kjoto i Hjogo, koja će biti na snazi od 25. aprila do 11. maja, prenosi agencija AP.

Proglašenje trećeg vanrednog stanja od početka pandemije je usledilo samo mesec dana po okončanju prethodnog vanrednog stanja u području Tokija.

U okviru najnovijih mera, dogovoreno je privremeno zatvaranje barova, šoping centara, zabavnih parkova, pozorišta i muzeja. Škole će ostati otvorene, ali se od univerziteta traži da se vrate na onlajn nastavu.

Nošenje maski, boravak kod kuće i druge mere za širu javnost i dalje su zahtevi koji nisu obavezni, zbog čega stručnjaci brinu da li će se poštovati.

Japan, koji je imao oko pola miliona slučajeva zaraženih i 10.000 smrtnih slučajeva, nije uvodio lokdaun u celoj zemlji.

SZO: Pandemija poremetila zdravstvene usluge

Primarna zdravstvena zaštita, lečenje hroničnih bolesti i druge nužne medicinske usluge širom sveta i dalje su narušene zbog pandemije, kao i zbog nedostatka radne snage, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Oko 94 odsto od 135 zemalja i teritorija koje su odgovorile na ovo istraživanje prijavilo je određeni poremećaj, uključujući hitne intervencije za spasavanje života, između januara i marta, navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

"Zdravstveni sistemi širom sveta i dalje su na ispitu zbog pandemije već više od godinu dana. Skoro sve države koje su odgovorile prijavile su najmanje jedan poremećaj u radu i u svim zdravstvenim oblastima, što pokazuje dalekosežni uticaj pandemije na zdravstvene sisteme”, navela je SZO.

Ali došlo je do poboljšanja u odnosu na 2020. godinu, imunizacija i neke usluge palijativnog zbrinjavanja pacijenata vratile su se na pravi put, navodi se u izveštaju.

U bogatim zemljama poremećaji su najčešće posledica strateških odluka o obustavi ili modifikaciji usluga, dok su u zemljama sa niskim i srednjim prihodima često neplanirani, dodaje se.

Službe uključuju primarnu zaštitu, hitnu pomoć, brigu o majkama i novorođenčadi, lečenje hroničnih bolesti, uključujući rak, zaraznih bolesti poput tuberkuloze i malarije, kao i mentalno zdravlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.