U svetu 4,5 miliona obolelih i više od 300.000 preminulih, počelo testiranje svih 11 miliona stanovnika Vuhana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2020, 08:22

U svetu 4,5 miliona obolelih i više od 300.000 preminulih, počelo testiranje svih 11 miliona stanovnika Vuhana

Broj preminulih od korona virusa širom sveta premašio je 300.000, pokazuju podaci američkog univerziteta "Džons Hopkins".

Prema podacima sa sajta Worldometers, od početka epidemije umrlo je 301.616 osoba.

Zaraženo je oko 4,5 miliona ljudi, a oporavilo se 1,7 miliona.

Najviše zaraženih, 1,4 miliona, registrovano je u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je umrlo skoro 85.000 osoba. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U Španiji je zaraženo više od 272.000 ljudi, a slede Rusija sa preko 252.000 inficiranih, Velika Britanija sa 233.000 i Italija, gde je obolelo više od 223.000 osoba.

Velika Britanija i Italija imaju više od 30.000 žrtava.

Počelo testiranje svih 11 miliona stanovnika Vuhana

U Vuhanu je danas počelo testiranje svih 11 miliona stanovnika, a prvi građani stajali su više od sat vremena u redu na kiši.

Zdravstveni stručnjaci ocenjuju da je ovako testiranje bez presedana. Testiranje se vrši zasad na četiri lokacije. Prioritet će imati zaposleni u prosveti, zdravstvu, saobraćaju i trgovinama, vladini zvaničnici i građani koji dolaze iz inostranstva.

Vlasti u Vuhanu gde je počela pandemija prošle godine i gde je bilo 80 odsto svih zaraženih u Kini počele su ove nedelje kampanju testiranja pošto se zbog nekoliko novih slučajeva zaraze javila bojazan od drugog talasa infekcije, prenosi Rojters.

Vuhan je u aprilu izašao iz karantina koji je trajao 76 dana. Ipak, strahuje se od mogućih asimptomatskih slučajeva. Dnevno može da se testira 100.000 ljudi.

Kuomo najavljuje otvaranje delova Njujorka

Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je danas da je centralni deo te američke savezne države sada spreman za olaksasvanje restriktivnih mera uvedenih zbog epidemije korona virusa, tako da pet regiona može da preduzme prve korake u tom pravcu otvaranjem nekih firmi.

Kuomo je rekao i da je razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je obećao 3,9 milijardi dolara federalnih sredstava za saobraćajni sistem.

On je takođe rekao da se država Njujork suočava s budžetskim deficitom od 61 miliona dolara zbog pandemije korona virusa i još jednom pozvao Vašington da usvoji zakone kojima bi se omogućila finansijska sredstva državama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.