U niškom Sabornom hramu služen pomen patrijarhu, sutra liturgija

Izvor: JužneVesti.com, 20.Nov.2020, 14:17

U niškom Sabornom hramu služen pomen patrijarhu, sutra liturgija

Nakon jutarnjeg bogosluženja, episkop niški Arsenije služio je u Sabornom hramu pomen patrijarhu srpskom Irineju, koji je jutros preminuo od posledica korona virusa. Danas u 17 sati u Sabornoj crkvi biće održano bdenje, a sutra u 8 ujutru zaupokojena liturgija.

Jutros su u čast patrijarha, koji je skoro 4 decenije bio na čelu niške Eparhije, odzvanjala crkvena zvona Saborne crkve u Nišu.

Episkop >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Arsenije istakao je da su narod niške Eparhije i građani Niša patrijarha Irineja najbolje poznavali i voleli, jer je punih 35 godina proveo na tronu niških episkopa.

Pamtiću ga kao ličnost plemenitu, skromnu i smirenu, koji je voleo malog i običnog čoveka i koji je uvek nalazio lepu reč za svakoga, a naročito za onoga koji je bio potišten i ucveljen. Patrijarh je stao sa svakim od vernika koji je to želeo da porazgovara - rekao je episkop Arsenije.

Napominje da je patrijarh svojom mudrošću, smirenošću i staloženošću mnogo puta "u teškim vremenima za naš narod i našu crkvu mudro vodio brod naše crkve.

Mi žalimo danas zbog rastanka sa našim patrijarhom i ocem koji je imao mnogo ljubavi za svoju crkvu i svoj narod, kojima je sav svoj život posvetio. Iako se rastajemo sa našim patrijarhom mi kao hrišćani verujemo da je on na boljem mestu, u carstvu nebeskom - rekao je vladika.

Patrijarh je preminuo jutros u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu . Iz Srpske pravoslavne crkve saopštili su da će o detaljima u vezi sa sahranom javnost biti uskoro obaveštena.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.