U Srbiji na koronu najotporniji mlađi od 19 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2020, 20:00

U Srbiji na koronu najotporniji mlađi od 19 godina

U Srbiji su na korona virus najotpornije osobe mlađe od 19 godina, rezultat je nacionalne studije seroprevalencije koja je pokazala da je pre trećeg pika epidemije, u našoj zemlji imunitet na koronu steklo 20,7 odsto stanovništva.

Reč je o dve studije koje je sproveo Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa drugim institutima - prva od 15. maja do 25. juna koja je imala 1.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispitanika i druga sa 1.500 ispitanika koja je trajala do 28. oktobra.

U prvoj studiji prokuženost stanovništva je na nivou cele zemlje bila 6,4 odsto, a u drugoj 20,7 odsto, rekla je Tanjugu upravnik Instituta za epidemiologiju Tatjana Pekmezović.

Studija je, kaže, pokazala da je najveća prokuženost stanovništva, od 23 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Pekmezović je rekla da je u prvoj studiji bilo znatno više seropozitivnosti kod muškaraca, dok je drugom studijom pokazano da je stečeni imunitet na korona virus gotovo jednak kod muškaraca (20,6 odsto) i kod žena (20,8 odsto).

Druga studija je, navodi, potvrdila rezultat prve da su osobe mlađe od 19 godina imale najvišu seroprevalenciju.

U studiji su sarađivali i Institut za statistiku Medicinskog fakulteta u Beogradu, Institut za primenu nuklearne energije, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kao i regionalni instituti i zavodi za javno zdravlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DA LI JE SRBIJA NA PRAGU KOLEKTIVNOG IMUNITETA? Zapanjujući rezultati najnovije studije pokazuju i ko je najotporniji u našoj zemlji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2020

Najotporniji su mlađi od 19 godina..U Srbiji su na korona virus najotpornije osobe mlađe od 19 godina, rezultat je nacionalne studije seroprevalencije koja je pokazala da je pre trećeg pika epidemije, u našoj zemlji imunitet na koronu steklo 20,7 odsto stanovništva...Reč je o dve studije koje je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.