Izvor: Radio 021, 08.Apr.2020, 18:07

U Severnoj Makedoniji od virusa korona preminulo 30 pacijenata, među njima porodilja od 27 godina

U Severnoj Makedoniji umrlo još četvoro od korona virusa, pa je broj žrtava te zarazne bolesti porastao na 30, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Na Infektivnoj klinici u Skoplju u sredu popodne je umrla porodilja (27) pozitivna na korona virus. Filipče je naveo da je ta porodilja iz Kumanova 30. marta na skopskoj Klinici za ginekologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i akušerstvo "rodila nedonoseno muško novorođenče, negativno na virus".

Porodilja je, naveo je, prebačena na Infektivnu kliniku 31. marta "zbog pogoršane kliničke slike i otežanog disanja, ali je pored napora lekara brz i agresivan razvoj bolesti bio fatalan".

"Klinika za ginekologiju i akušestvo informiše da je beba u dobrom stanju, da je još uvek na intenzivnoj nezi i da je pod stalnim nadzorom tima klinike", napisao je Filipče na Fejsbuku.

On je naveo da je na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju preminuo 73-godišnjak iz Kumanova, da je korona virus postmortem potvrđen kod osobe stare 44 godine koja je pronađena u svom stanu u Kavadarcima i da jedan pacijent u utora uveče preminuo na putu ka skopskoj bolnici "8. septembar".

Sa klinike za infektivne bolesti, istakao je, otpušteno je pet pacijenta koji su ozdravili, pa je sada ukupan broj izlečenih sada je 35. Prema podacima koje je objavio Filipče, u prethodna 24 sata registrovano je 18 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus, sa čime ukupan broj dijagnostikovanih pacijenta iznosi 617 (553 aktivna slučaja).

Ukupno najviše potvrđenih slučajeva korona virusa od pojave zaraze ima u Skoplju (261) i u Kumanovu (130), a dosada je napravljeno ukupno 6.230 testiranja na "kovid 19".

Stroži karantin

U Severnoj Makedoniji od danas će karantin počinjati u 16 sati i trajaće do pet ujutru narednog dana, dok će vikendom biti zabranjeno kretanje građanima od petka u 16 do ponedeljka u 5 sati ujutru.

Vlada je odlučila i da građani stariji od 67 godina mogu da izlaze vikendom između deset i 12 sati, a mlađi od 18 godina između 13 i 15 sati, prenosi MIA. Građanima je zabranjeno da borave na javnom mestu u grupama većim od dve osobe, sa izuzetkom dece mlađe od 14 godina ukoliko su u pratnji roditelja.

Poljoprivrednicima je dozvoljeno kretanje na teritoriji sela, isključivo u radne svrhe. Od nove mere izuzeti su policija, vojska, zdravstveni radnici, kao i apoteke, prodavnice i restorani koji isporučuju hranu.

Za protekla 24 časa potvrđeno je 18 novih slučajeva pozitivnih na korona virus, tako da je sada u Severnoj Makeodniji ukupno zaraženo 617 osoba.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ruska novinarka dokumentovala svoje poslednje dane pod korona virusom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Apr.2020, 07:41

Novinarka Anastasija Petrova umrla je u bolnici u ruskom gradu Permu 31. marta. Zvaničan uzrok smrti je bila upala pluća, ali su zvaničnici kasnije priznali da je 36-godišnja žena bila pozitivna na korona virus. U objavama na društvenim medijima i porukama prijateljima, Petrova je ostavila dirljivi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.