U Hrvatskoj 18 novoobolelih od korona virusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jun.2020, 16:22

U Hrvatskoj 18 novoobolelih od korona virusa

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata 18 ljudi obolelo od korona virusa, jedna osoba manje nego prethodnog dana, rekao je danas hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Najviše novoobolelih je u Zagrebu, njih desetoro, i u Osijeku petoro, a u poslednja 24 sata testirano je 276 osoba.

Od početka epidemije, korona virus je potvrđen kod 2.317 osoba, a dosad se oporavilo njih 2.142. Umrlo je ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 107 obolelih.

Beroš je rekao da je trenutno obolela 71 osoba, a njih devetoro se nalazi u bolnicama. Niko nije na respiratoru.

Ministar zdravstva je naveo da u Hrvatskoj boravi ukupno 205.249 turista, među kojima 154. 530 stranaca.

"Među turistima nema inficiranih ni zaraženih osoba", rekao je Beroš.

Ministar je naveo i da je među 55 novoobolelih poslednjih dana, 20 direktno uvezenih iz drugih država, 35 su njihovi kontakti, dok za devet osoba nije utvrđen izvor zaraze.

U samoizolaciji se trenutno nalazi više od 400 osoba.

Upitan o mogućnosti da se uvedu strože mere za ulaske u Hrvatsku iz BiH i Srbije zbog žarišta korona virusa u tim zemljama, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je ponovio da je Hrvatska potpuno otvorila granice samo za desetak država članica EU.

On je dodao da državljani ostalih zemalja, pa tako i BiH i Srbije, moraju na granici da dokažu da postoje neodložni porodični razlozi za putovanje ili poslovni sastanci. Što se tiče drugog razloga, Božinović je objasnio da se sada traži i procena da je poslovni sastanak zaista neodložan.

Prema njegovim rečima, najveći broj najava iz susednih država koje stižu putem mejla na graničnu policiju, bude odbijena kao neosnovana. On je rekao da je posle najnovijih uputstava u poslednjih sedam dana smanjen broj ulazaka iz BiH za 40 odsto i Srbije za oko 20 odsto.

Zbog povećanja broja slučajeva u posleđih nekoliko dana, Štab je doneo nove mere koje se odnose na zabranu poseta domovima za starije i nemoćne, a zabranjeno su i izlasci iz domova na području Osječko-baranjske županije, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

Zbog porasta broja slučajeva u tim županijama, takođe su zabranjene posete pacijentima u bolnicama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.