U Domu za stare u Velikom Popovcu ZARAŽENE SU 94 OSOBE, u stabilnom su stanju, ali se svi plaše da se NE PONOVI NIŠ

Izvor: Press, 07.Avg.2020, 11:30

U Domu za stare u Velikom Popovcu ZARAŽENE SU 94 OSOBE, u stabilnom su stanju, ali se svi plaše da se NE PONOVI NIŠ

Epidemija korona virusa u Srbiji, iako se prema brojkama čini da je počela da jenjava, ne smiruje se u domovima za odrasla i starija lica.
Foto:Blic
Posebnu pažnju javnosti izazvala je eksplozija korone u Ustanovi za smeštaj starih lica "Gvozden Jovančićević" iz Velikog Popovca, u kojem je virusom korona zaraženo 83 korisnika i 11 zaposlenih.
- Svi zaraženi imaju blažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kliničku sliku i u stabilnom su opštem stanju - rekao je kratko za "Blic" direktor ove ustanove, Dejan Marković.

Foto: Ministarstvo za rad / RAS Srbija
Ministarstvo za rad - Ustanova za smeštaj starih lica "Gvozden Jovančićević" Veliki Popovac
Kako stoji na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kod 272 korisnika i 82 zaposlenih potvrđeno je prisustvo korona virusa u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih lica, zaključno sa današnjim danom.
Ministar Zoran Đorđević posetio je pre dva dana Ustanovu za smeštaj starih lica u Velikom Popovcu i izjavio da je "situacija pod kontrolom i da nema bojazni da će se stvoriti žarište".

- Zdravstveno stanje inficiranih korisnika je stabilno, sa blagom kliničkom slikom. Uspostavljena je dobra saradnja sa zdravstvenim ustanovama radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite korisnika. Ustanova raspolaže dovoljnim brojem zaposlenih, funkcionišu bez većih problema i opremljeni su, kao i ostale ustanove za smeštaj korisnika, dovoljnim količinama lične zaštitne opreme i dezinficijenasa - navedeno je na sajtu Ministarstva.
Foto: Ministarstvo za rad / RAS Srbija
Ministarstvo za rad - Ustanova za smeštaj starih lica "Gvozden Jovančićević" Veliki Popovac
Kako je ranije rekla direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović u tom domu testirano je ukupno 198 osoba, od čega je 94 pozitivno na virus.
Ipak, ni članovi Kriznog štaba nisu krili zabrinutost što poslednjih dana imamo sve više starijih osoba među novozaraženima, jer su one i najugroženije.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Smrtnih slučajeva bilo je i u domu za stara lica u Negotinu
Takođe, svi još dobro pamtimo prvi talas korone kada smo takođe mogli da čujemo kako "situacija u Gerontološkom centru u Nišu nije opasna, te da svi zaraženi korisnici imaju lakšu kliničku sliku".
Međutim, posle se ispostavilo da je preminulo više od 50 korisnika, a direktor ustanove je završio u zatvoru.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.