U Crnoj Gori obolelo 69 osoba, u Sloveniji i Hrvatskoj novi smrtni slučajevi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2020, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Crnoj Gori obolelo 69 osoba, u Sloveniji i Hrvatskoj novi smrtni slučajevi

U Crnoj Gori su do popodneva registrovana još dva slučaja korona virusa i sada ih je ukupno 69, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Navodi se da je od jutrošnjeg preseka analizirano 78 uzorka, od kojih je 76 bilo negativno.

Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 6.258 osoba.

Najviše zaraženih je u Tuzima 26 i Podgorici 27. U Herceg Novom i Budvi zaražene su po četiri osobe, u Ulcinju i Baru po tri i Andrijevici i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Danilogradu po jedna.

Oko 500 ruskih turista čeka da napusti Crnu Goru

Oko 500 ruskih turista čeka da napusti Crnu Goru, saznaje ruska agencija TASS iz upućenih lokalnih izvora.

Oko 1.800 ruskih turista čekalo je da otputuje iz Crne Gore nakon što su crnogorske vlasti suspendovale avio saobraćaj zbog epidemije korona virusa, a u periodu od 18. do 22. marta ukupno 1.344 ljudi je napustilo tu zemlju.

U ruskom diplomatskom predstavništvu navode da su službenici ruske ambasade napravili spisak ruskih državljana koji žele da napuste Crnu Goru i da se sa crnogorskim vlastima radi na pronalaženju rešenja za njihov organizovan odlazak.

Predstavnica ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova najavila je da će ruske ambasade i konzulati danas zaključiti sve spiskove sa Rusima koji van svoje zemlje čekaju da budu vraćeni u Rusiju i da će oni koji propuste da se prijave do isteka roka morati sami da organizuju svoj povratak.

Građani Tuzi: Zarazili smo se na saučešću

Dve porodice iz crnogorske opštine Tuzi, kod kojih su registrovani oboleli od virusa Covid-19, veruju da su zaraženi na sahrani koja je organizovana pre uvođenja mera zabrane te vrste javnih okupljanja.

Tuzi su od srede, nakon što je crnogorski Institut za javno zdravlje registrovao 15 obolelih i dramatično širenje virusa korona, potpuno zatvorene i izolovane, a policija kontroliše ulaze u tu opštinu.

Jedan od zaraženih meštana Malesije, Daci Camaj, kazao je za list Dan da su prvo njegovom bratu registrovali virus pre pet dana, nakon čega su zaraženi i on i njegova supruga, prenosi portal CdM.

"Testirano je moje četvoro dece i rezultate očekujemo danas. Ekipe epidemiologa idu redom i pokušavaju da spreče širenje virusa. Kada je reč o simptomima, umoran sam i iscrpljen, ne mogu ni da pričam, a nemam temperaturu i ne kašljem. Nismo nigde bili napolju, tako da bog zna ko nam je prenet virus", rekao je Camaj.

Zorana Milića iz Pothuma kaže da je bio na saučešću kod porodice koja ima 13 članova zaraženih korona virusom, zbog čega ih epidemiolozi obilaze i rade briseve.

"Niko nikog nije htio da zarazi virusom. Jednostavno, desi se, ali svi moramo biti oprezni. Zbog toga apelujem na građane da poštuju sve preporuke i da ne izlaze iz kuće", rekao je Milić.

Član koordinacionog odbora za pomoć građanima Malesije ispred Mesne zajednice Sukuruć Zef Dedvukaj kaže da je policija na ulicama da niko ne sme da izađe iz kuće.

"Danas su neke pekare dostavljale hleb stanovnicima kojima se to inače obezbeđuje, ali spisak sada moramo da proširimo. Preko televizije su javnost obaveštavali da ne prave zalihe hrane i da se ne stvara panika. Sad kad nas je odjednom našlo ovo većina je nespremna. Videćemo da što više budemo mogli građanima obezbedimo namirnice koje im trebaju", rekao je Dedvukaj.

Hrvatska: Preminula treća osoba pozitivna na korona virus

Dvoje zaraženih koronavirusom u Kroacija Erlajnsu

Među zaposlenima u Kroacija Erlajnsu zabeležena su prva dva slučaja zaraze virusom Covid-19.

"Na temelju sprovedenog epidemiološkog testiranja u mogućnosti smo da potvrdimo da su u Kroacija Erlajnsu zabeležena prva dva zaposlena pozitivna na test koronavirusa", poručili su iz te kompanije, prenosi portal Seebiz.

Radi se o zaposlenima u Sektoru tehničkih poslova, koji svoje radne dužnosti obavljaju u istoj poslovnoj prostoriji.

Zaraza koronavirusom najpre je utvrđena kod zaposlenog koji od 17. marta koristi bolovanje i od tada je kućnoj izolaciji, što znači da nije bio u direktnom kontaktu s kolegama od 16. marta, a zatim je pozitivan epidemiološki nalaz zabeležen i kod kolege s kojim deli radnu prostoriju, navodi se u informaciji.

U Slavonskom Brodu danas posle podne preminula je bolesnica koja je bila pozitivna na Covid-19, objavio je Štab civilne zaštite Hrvatske.

Reč je o ženi rođenoj 1955. godine, koja je bila onkološki bolesnik, navodi Štab, a prenosi Hina.

U Hrvatskoj su danas registrovana 53 nova slučaja, ukupan broj obolelih je 495, umrlo je troje od posledica zaraze korona virusom.

U Severnoj Makedoniji 201 zaražen virusom Covid-19

Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije saopštio je da su u poslednjih 24 časova registrovana 24 nova slučaja zaraženih virusom Covid-19 čime se ukupan broj zaraženih u toj zemlji popeo na 201, prenosi portal Plusinfo.

Najviše zaraženih ima u Skoplju, odnosno 123, 43 u Debru, 15 u Kumanovu, osmoro u Štipu, troje u Velesu, u Ohridu troje, Kavadarci dvoje, Prilepu dvoje i u Tetovu i Gostvaru po jedan.

Iz Klinike za infektivne bolesti u Skoplju dvoje pacijenata su otpuštena jer su na dva kontrolna testa za Covid-19 imali negativne rezultate.

Slovenija: 36 novih slučajeva, još jedna osoba preminula

Štićenik doma za stare u Metliki koji je preminuo sinoć od komplikacija koje su prouzrokovane korona virusom, šesta je žrtva epidemije COVID-19 u Sloveniji.

Registrovano je 36 novih slučajeva, tako da je ukupan broj obolelih u Sloveniji 562, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Do sada su testirane 17.294 osobe za koje se sumnjalo da bi mogle biti zaražene, prenosi agencija STA.

Među inficiranima koronavirusom u Sloveniji je 274 muškaraca i 288 žena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.