Teške nedelje pred Belgijom, strože mere nego u martu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020, 10:42

Teške nedelje pred Belgijom, strože mere nego u martu?

Belgija bi mogla da se vrati potpunom zatvaranju ekonomije ukoliko nema zaokreta u širenju korona virusa i prijemu pacijenata na bolničko lečenje, upozorio je danas belgijski epidemiolog Iv van Ledem, prenosi Rojters.

Možda bismo morali da razmotrimo i strože restriktivne mere, koje bi mogle da nalikuju onom zatvaranju koje smo imali u martu i aprilu, dodao je on.

Prema rečima Van Ledema, jedini efikasan lek za pandemiju je vakcina.

Zemlja od 11 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << miliona stanovnika objavila je u ponedeljak da su 7.876 osoba obolele od korona virusa u nedelji od 15. oktobra, hospitalizovane su 252 osobe, a umrlo je 30 pacijenata.

Vrh prolećnog talasa korona virusa na kraju marta bio je kada je u jednom danu u bolnice u Belgiji primljeno 600 pacijenata.

Teške nedelje pred Belgijom, nema testiranja asimptomaskih

Belgija sa više od 12.000 novoinficiranih na dnevnom nivou još nije došla na vrhunac ovog talasa Kovid-19, upozoravaju belgijski stručnjaci.

Očekuje se da će broj inficiranih nastaviti da raste u naredne dve nedelje, dok bi broj hospitalizacija mogao da bude u porastu i posle toga.

”Imaćemo dve do četiri teške nedelje u borbi protiv pandemije“, ocenio je mikrobiolog Herman Gosens.

Zdravstvene vlasti u Belgiji upozoravaju da će uvedenih mera za suzbijanje širenja virusa, kao što su policijski čas i zatvaranje kafića i restorana, prve rezultate početi da daju za dve nedelje.

”Koliko će zaraženih biti na vrhuncu zavisi od ljudskog faktora. Sigurno još možemo imati dana sa više od 12.000 novih infekcija. Nakon toga sledi vrhunac hospitalizacija, gde moramo da osiguramo da zdravstveni sistem ne počne da puca jer bi to bilo posebno loše”, kaže epidemiolog Pjer Van Dam.

Zbog prepoterećenosti laboratorija, belgijske zdravstvene vlasti su odlučile da privremeno smanje broj dnevnih testiranja tako što će od sada biti dostupna samo osobama sa simptomima korone, ali ne i asimptomatičnim osobama, odnosno putnicima koje dolaze iz crvenih zona.

Trenutno, Belgija sprovodi 60.000 do 70.000 testova dnevno, a dugoročni cilj je povećanje kapaciteta sa osam dodatnih laboratorija.

”Situacija u Belgiji još nije očajna, ali kako broj zaraza korona virusom nastavlja da se povećava, postaje sve više zabrinjavajuće”, ocenio je novoimenovani vladin komesar za Kovid-19 Pedro Fakon.

Najnoviji podaci Nacionalnog centra za zdravlje ”Sijensano” upozoravaju na dalji rast broja inficiranih, hospitalizovanih i umrlih u Belgiji.

”Sijensano” zbog ”preciznosti podataka” više ne izlazi sa dnevnim brojevima već sa prosekom na nedelju dana.

Navodi se da je u sedmici od 10. do 16. oktobra prosečno pozitivno testirano 8.423 osobe što je povećanje od skoro 70 procenata u odnosu na nedelju pre.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije u Belgiji je 230.480, a preminulih 10.443.

Belgija na dnevnom nivou beleži u proseku 32 smrtna slučaja povezana sa korona virusom.

U bolnicama su trenutno ukupno 2.774 pacijenta obolela od korona virusa, što je 277 pacijenata više u odnosu na juče.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Belgijski epidemiolog: Potpuno zatvaranje ekonomije ukoliko se situacija ne popravi

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2020

Belgija bi mogla da se vrati potpunom zatvaranju ekonomije ukoliko nema zaokreta u širenju virusa korona i prijemu pacijenata na bolničko lečenje, upozorio je belgijski epidemiolog Iv van Ledem, prenosi Rojters..."Možda bismo morali da razmotrimo i strože restriktivne mere, koje bi mogle da nalikuju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.