TRAJAĆE OVO JOŠ DUGO Dr Kon otkrio ZASTRAŠUJUĆE SLUTNJE: Ovo je jedini izlaz iz pandemije

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2022, 08:54

"TRAJAĆE OVO JOŠ DUGO" Dr Kon otkrio ZASTRAŠUJUĆE SLUTNJE: Ovo je jedini izlaz iz pandemije

Prvi slučaj stelt omikron soja virusa korona potvrđen je u Srbiji.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa izjavio je jutros da se stelt podvarijanta koja je juče otkrivena kod nas, 1.5 put lakše prenosi nego običan omikron.

- Omikron je doživeo mutacije na spajk proteinu koji mu olakšava pripajanje na ćelije. Do sada je poznato da se stelt 1.5 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << puta lakše prenosi u odnosu na omikron varijantu. Činjenica da je on već u 60 zemalja otkriven kao podvarijanata stavlja ga u red sojeva koji se posebno prate ali još nije proglađen za soj od posebnog značaja - rekao je dr Kon,

Dodao je da još niko ne može da odgovori na to kako će da utiče kod nas na epidemiju ali možemo da se nadamo da neće da utiče.

- Mi izlazimo iz maksimuma, to je činjenica. Ova nedelja će biti u proseku sa brojem zaraženih. Prethodna je bila maksimum i ono što se jasno vidi, to je promena u strukturi obolevanja. Bilo je od 20 do 50 godina, dve trećine je bilo u tom uzrastu i sada  oni čine 50 odsto  i pomera se na mlađe i zato je bitna škola, pa ćemo imati produženi raspust, spaja se sa praznicima i vikendima pa se dobija devet dana. Taj prekid je sasvim dovoljan, to su 3 inkubacije kod mlađih koji  mogu zaraziti starije - rekao je dr Kon.

Član Kriznog štaba takođe se osvrnuo na kovid propusnice i naveo da su i dalje na snazi i da se prati stanje.

- Mi još uvek imamo na snazi kovid propusnice, ali treba shvatiti za omikron nisu značajne... On zaražava i one koji su zaraženi. Jedinu zaštitu koju imamo je vakcina i ne možemo da se poredimo sa zemljama koje ukidaju mere. To je naša perspektivna... To ćemo stalno plaćati, jer ljudi ne shvataju da će ovo trajati još dugo i da je jedini izlaz vakcinacija... Sada kada bi se vakcinisali u jeku ne bi stigli da formiraju imunitet od virusa - objasnio je Kon.

Komentarišući situaciju u Danskoj gde su ukinute mere, on je istakao "da ćemo živeti isto kao i oni".

Dr Kon ističe da je jako važna odluka što je produžen raspust.

- Ovih devet dana nemojmo da prokockamo. Ovo je mnogo značajno... Trebalo bi da ozbiljnije preduzimamo mere, bar tih devet dana - objasnio je Kon.

Na pitanje da navodno svaljuje krivicu na decu, ovaj epidemiolog je istakao da treba obratiti pažnju u narednim danima i da će se videti razlika

- Deca, posebno manja, i srednjoškolci, stalno su u grupi... To je eksplodiralo u tom uzrastu.. Zavisi pojedinačno od dece - naveo je član Kriznog štaba i dodao da je za obaveznu vakcinaciju, ali ne kao što je to urađeno u Austriji.

- Kod nas je rečeno da je to protivustavno i ostavljeno je kao nerazjašnjena tema... Realno jeste, ali nije realno misliti da ovoga neće biti uopšte - objasnio je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.