Svet:  Zaraženo više od 118 miliona ljudi; U Brazilu preminulo skoro 2.000 osoba,  UNICEF apeluje da se obezbede vakcine za najsiromašnije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2021, 08:04

Svet: Zaraženo više od 118 miliona ljudi; U Brazilu preminulo skoro 2.000 osoba, UNICEF apeluje da se obezbede vakcine za najsiromašnije

U svetu je, prema podacima sajta Worldometer, zaraženo više od 118 miliona ljudi. Fond za decu UN (UNICEF) uputio je danas apel da se pomogne da najsiromašnije zemlje sveta imaju pristup vakcinama protiv korona virusa, navodeći da je za to potrebno još oko milijardu dolara.

UNICEF je kao deo programa KOVAKS Svetske zdravstvene organizacije (SZO) najveći svetski kupac vakcina, ali je direktorka UNICEF Henrijeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Fori upozorila na nedavno održanom svetskom samitu vlada u Dubaiju da i dalje nedostaje milijardu dolara za kupovinu vakcina, preneo je Rojters.

U okviru programa KOVAKS predviđeno je da se u ovoj godini nabavi najmanje dve milijarde doza vakcina, od kojih 1,3 milijarde za najsiromašnije zemlje sveta.

Direktorka UNICEF je apelovala na proizvođače vakcina da potpišu sporazume o proizvodnji vakcina na lokalu, ističući da je Afrika prioritetna.

Ona je upozorila da KOVAKS program u ovoj godini, po svemu sudeći, neće uspeti da "pokrije" vakcinacijom sve zemlje.

Samo u toku jučerašnjeg dana broj slučajeva u svetu povećao se za nešto više od 254 hiljade, a najviše zaraženih zabeleženo je u SAD, 27.268. Po broju novoobolelih slede Francuska sa 23.302 slučaja, Italija sa skoro 20 hiljada, Indija sa 16.846, Turska sa 13.755...

Najviše zaraženih u svetu je u SAD, skoro 30 miliona, a slede Indija i Brazil sa više od 11 miliona obolelih od kovida-19.

Rusija je na četvrtom mestu u svetu i prvom u Evropi sa 4,3 miliona zaraženih, a slede je Velika Britanija sa 4,2 miliona ljudi, pa Francuska sa 3,9 miliona, Španija i Italija u u kojima je obolelo više od 3,1 miliona stanovnika...

U Brazilu preminulo skoro 2.000 ljudi u jednom danu od korona virusa

U Brazilu su od posledica infekcije korona virusom u utorak preminule 1.972 osobe, što je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu od početka pandemije, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od poslednjeg preseka, broj zaraženih povećan je za 70.764, navodi Rojters.

U Brazilu je ukupno zaraženo 11,12 miliona ljudi, a do sada je preminulo 168.370 obolelih.

Pakistan  počeo vakcinaciju osoba starijih od 60 godina

Pakistan je danas počeo vakcinaciju protiv virusa korona osoba starijih od 60 godina, kineskim vakcinama Sinofarm.

Te vakcine je Kina poklonila Pakistanu prošlog meseca, navodi AP.

Pakistan se nada da će ovog meseca početi da dobija vakcinu AstraZeneka, iz međunarodnog programa Kovaks.

Najavljeno je da će do juna stići 17 miliona doza te vakcine.

Broj zaraženih i umrlih od kovid-19 počeo je da raste od 1. marta, kada je u školama obnovljena redovna nastava.

SAD: Iz Eli Lili and Co. najavljen novi lek protiv kovida-19

 Iz američke kompanije Eli Lili and Co najavljen je novi lek protiv kovida-19 koji, prema rezultatima ispitivanja 750 slučajeva, smanjuje broj teških formi bolesti i smrtnost kod zaraženih za 87 odsto.

Rezultati su dobijeni nakon druge velike studije o efektima terapije sa antitelima bamlanivimab i etesevimab, koja se pokazala efikasnom u lečenju blažih i srednje teških formi kovida-19, preneo je Rojters.

Šef naučnog tima kompanije Eli Lili and Co, Danijel Skovronski, izrazio je očekivanje da će dobijeni rezultati podstaći lekare na širu primenu ovih antitela u borbi sa bolešću.

Diznilend se otvara do kraja aprila?

Glavni direktor grupacije Dizni Bob Čapek očekuje da će najveći zabavni park na svetu Diznilend biti otvoren do kraja aprila, zahvaljujući odluci kalifornijskih vlasti o popuštanju epidemioloških mera nakon pada broja zaraženih korona virusom u toj državi, prenosi SEEbiz.

"Nadamo se da će se situacija i dalje popravljati i da ćemo do kraja aprila moći da otvorimo naše parkove za posetioce uz ograničenje kapaciteta", kaže Čapek.

Naveo je da će u narednih nedelju dana biti objavljen datum otvaranja Diznilenda.

Kalifornija je u petak izvestila da bi Diznilend i drugi zabavni parkovi, zatvoreni zbog pandemije pre godinu dana, mogli biti otvoreni 1. aprila ako njihov okrug više ne bude u "tamno crvenoj zoni”, području najvećeg rizika po kalifornijskim merilima.

Okrug Orindž, u kome je Diznilend, još je u "tamno crvenoj zoni", ali bi za nekoliko nedelja mogao da pređe na niži, crveni nivo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.