Svet: STO pokreće akcije za povećanje proizvodnje vakcina; Brazilski soj se menja tako da smanji efikasnost vakcina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 07:42

Svet: STO pokreće akcije za povećanje proizvodnje vakcina; Brazilski soj se menja tako da smanji efikasnost vakcina

U poslednja 24 sata u Indiji je potvrđen rekordan broj od 184.372 novoinficirana korona virusom, saopšteno je iz ministarstva zdravstva te zemlje.

Od početka pandemije u Indiji je evidentirano ukupno 13,9 miliona obolelih od kovida-19, a broj preminulih je sa novih 1.027, koliko je potvrđeno u poslednja 24 sata, porastao na ukupno 172.085 od početka pandemije, prenosi Rojters.

Kina: U poslednja 24 sata 12 novozaraženih

U poslednja 24 sata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Kini je potvrđeno 12 novih slučajeva kovida-19, devet više nego prethodnog dana, saopšteno je iz Nacionalne zdravstvene komisije (NZK).

U izveštaju NZK je potvrđeno da je jedan slučaj evidentiran na jugozapadu zemlje, nedaleko od granice s Mjanmarom, gde je krajem marta bilo žarište infekcije, prenosi Rojters.

Od početka pandemije u Kini je potvrđeno 90.447 slučajeva infekcije korona virusom i 4.636 smrtnih ishoda među kovid pacijentima.

U svetu više od 138 miliona potvrđenih slučajeva korone

 Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u svetu od početka pandemije premašio je danas 138 miliona, pokazuju podaci sajta Worldometers.

Od početka pandemije zaraženo je 138.050.376 osoba, a trenutno je aktivnih skoro 24 miliona slučajeva.

Broj preminulih od Kovida-19 je 2,97 miliona. Dosad se oporavilo 111 miliona ljudi.

Najviše zaraženih imaju Sjedinjene Države, više od 32 miliona, a to je ujedno i zemlja sa najviše preminulih.

Slede Indija i Brazil sa više od 13 miliona zaraženih, s tim što Brazil ima duplo veću smrtnost od Indije.

DW: Kineske vakcine su efikasne

 Visokorangirani kineski virusolog Gao Fu je nedavno izrazio sumnje u efikasnost kineskih vakcina, ali je sada istakao da su njegove izjave pogrešno protumačene, navodi Dojče vele (DW).

Izjavom na konferenciji u Čengduu da kineske vakcine "ne postižu veoma visoke stope zaštite", šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu privukao je veliku pažnju, ali je ubrzo potom relativizovao svoju izjavu.

Njegova namera je bila da se postojeća efikasnost još više poveća, na primer, davanjem različitih preparata, piše Dojče vele, dodajući da je kineski virusolog na stručnoj konfrenciji izneo "naučnu viziju".

Fuova argumentacija u skladu je s onim što je do sada poznato o efikasnosti četiri vakcine, čija upotreba je do sada odobrena u Kini, a koje su, kako piše DW, itekako efikasne.

Kod tri vakcine, od kojih dve proizvodi Sinofarm a jednu Sinovak, reč je o klasičnim "mrtvim vakcinama" koje koriste mrtve (neaktivne) virusne proteine.

Dakle, zasnovane su na tradicionalnoj tehnologiji koja se koristi, na primer za vakcine protiv hepatitisa B ili gripa.

Sinofarmova "Vero" vakcina u trećoj fazi studije sprovedene u deset zemalja širom sveta, pokazala je efikanost od 79 posto, a Ujedinjeni Arapski Emirati su u posebnoj studiji došli do čak 86 posto.

Prema preliminarnim studijama u Brazilu i Indoneziji, efikasnost "KoronaVak" firme Sinovak iznosi između 50 i 78 posto.

Četvrta kineska vakcina firme KanSino je vektorska vakcina bazirana na adenovirusu tipa 5, što znači da se princip delovanja vakcine može uporediti s delovanjem AstraZeneke. Ona bi trebalo da postigne efikasnost od 65 posto.

U osnovi, efikasnost je preko 80 posto ako se uzme u obzir samo teški tok bolesti koji zahteva hospitalizaciju.

DW navodi i da ideja kombinovanja vakcina, kako bi se povećala njihova efikasnost, u principu nije nova, i da naučnici trenutno diskutuju o sličnim pristupima i za vektorsku vakcinu AstraZeneke.

I ruska vakcina Sputnjik V takođe se, u suštini, sastoji od dve vakcine sa različitim vektorskim cepivom na bazi različitih adenovirusa.

Naučnici koji su razvili ovu vakcinu zbog toga očekuju veću efikasnost.

Prema pisanju DW, Kina praktično nije u stanju da testira efikasnost svojih vakcina u zemlji, jer zbog oštrih mera ima veoma malo infekcija. Zbog toga se istraživanje oslanja na studije koje se sprovode u teško pogođenim zemljama, poput Brazila.

Fauči: Sve vakcine odobrene u SAD su bezbedne

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči potvrdio je da su vakcine protiv kovid-19 koje su odobrene u Sjedinjenim Državama bezbedne, nakon što su američki regulatori zaustavili pošiljke vakcina Džonson&Džonson zbog izveštaja u kojima se navodi da one mogu dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

Direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Rošel Valenski pozvala je Amerikance da iskoriste svoje zakazane termine za vakcinaciju Moderninim preparatom, dok američka vlada radi na tome da obezbedi ostale odobrene vakcine kako bi nadoknadila pauzu u isporukama doza Džonson&Džonson, prenosi Rojters.

"Verujemo da ćemo podacima i činjenicama ojačati poverenje javnosti u vladu i povećati poverenje Amerikanaca u vakcine", rekao je koordinator za odgovor Bele kuće na kovid-19 Džef Zients na brifingu za štampu.

Američke savezne zdravstvene agencije u utorak su preporučile da se na najmanje nekoliko dana zaustavi korišćenje vakcine kompanije Džonson&Džonson protiv kovid-19, a nakon što je šest žena mlađih od 50 godina dobilo krvne ugruške pošto su primile tu vakcinu.

Brazilski soj se menja tako da smanji efikasnost vakcina

Naučnici u Brazilu su utvrdili da soj P1 novog koronavirusa, koji je odgovoran za trenutni smrtonosni talas KOVIDA-19 u toj zemlji, mutira tako da obezbeđuje veću otpornost na antitela stvaraju vakcine.

Rojters prenosi da su naučnici Fondacije Osvaldo Kruz iz Ria de Žaneira (Fiocruz) sproveli istraživanje sojeva koji cirkulišu u Brazilu i pronašli mutacije u „spajk“ delu virusa koji je odgovoran za ulazak i zaražavanje ćelija.

Naučnici su saopštili da bi te promene mogle učiniti virus otpornijim na vakcine koje ciljaju „spajk protein“ i veruju da je to još jedan mehanizam koji virus proizvodi da bi izbegao delovanje antitela.

Rojters prenosi da je Felipe Naveka, jedan od autora studije koju je Fiocruz sproveo u amazonskom gradu Manausu, gde se veruje da je soj P1 nastao, rekao da se čini da su ove promene slične mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti koronavirusa, za koju su istraživanja pokazala da nekim vakcinama značajno smanjuje efikasnost.

"Ovo je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja da ubrzava svoju evoluciju“, rekao je Naveka, prenosi agencija.

Studije su pokazale da je soj P1 čak 2,5 puta zarazniji od originalnog koronavirusa i otporniji na antitela, a za Ester Sabino, naučnicu sa medicinskog fakulteta Univerziteta u Sao Paulu, koja je vodila prvo sekvenciranje genoma koronavirusa u Brazilu, mutacije soja P1 nisu iznenađujuće s obzirom na brz tempo prenosa.

„Ako imate visok nivo prenosa, kao što je trenutno u Brazilu, rizik od novih mutacija i varijanti raste“, rekla je Sabino, a navodi agencija.

Rojters prenosi da su se do sada vakcine, poput onih koje su razvile AstraZeneka i kineski Sinovak, pokazale efikasnim protiv brazilskog soja, ali da Sabino smatra da bi dalje mutacije mogle to da dovedu u pitanje.

STO pokreće akcije za povećanje proizvodnje vakcina

Generalni direktor Svetske trgovinske organizacije Ngozi Okondžo-Iveala pokrenuo je niz akcija za zemlje, proizvođače vakcina i međunarodna tela kako bi povećale proizvodnju vakcina i učinile ih dostupnijima širom sveta.

Okondžo-Iveala sazvao je sastanak proizvođača, vlada i finansijskih institucija i za svaku izložio izazove, uključujući akciju za smanjenje ograničenja izvoza i napredak u razgovorima o predlogu da se farmaceutske kompanije odreknu privremeno intelektualnog vlasništva nad vakcinama, javlja Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.