Svet: Broj zaraženih od korona virusa prešao 11 miliona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2020, 17:54

Svet: Broj zaraženih od korona virusa prešao 11 miliona

Broj zaraženih od korona virusa u svetu prešao je 11 miliona i sada iznosi, prema podacima portala Worldometers, 11.034.035.

Broj preminulih prešao je pola miliona i iznosi 525.159.

Aktivnih slučajeva je 4.321.774, od čega 57.934 je u kritičnom stanju, a blage simptome ima 4.263.840 osoba.

Najveći broj zaraženih je u Sjedinjenim Američkim Državama - 2.839.301 slučaj, gde je i najveći broj preminulih - 131.545.

Zatim sledi Brazil >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa 1.502.424 slučajeva korona virusa i 62.045 preminulih.

Rusija i Indija imaju preko 600.000 zaraženih od Kovid-19.

Treća u svetu po broju preminulih je Velika Britanija sa 43.995 smrtnih slučajeva.

U Brazilu preko 48.000 novoobolelih i 1.252 umrlih za dan

Broj obolelih od korona virusa u Brazilu nastavlja da raste, a u poslednjih 24 časa registrovano je 48.105 novih slučajeva korona virusa čime se ukupan broj zaraženih popeo na 1.496.858 ljudi.

Preminulo je 1.252 osoba tako da je ukupan broj žrtava dostigao skoro 62.000, saopštilo je ministarstvo zdravlja, prenosi Rojters.

Brazil se nalazi na drugom mestu posle SAD po broju obolelih i preminulih od ove zarazne bolesti.

U Africi zaraženo više od 6.000 zdravstvenih radnika

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je od početka pandemije korona virusa u 38 zemalja širom Afrike zaraženo više od 6.000 zdravstvenih radnika.

Više stotina lekara zaraženo je u novom žarištu u Južnoj Africi koje obuhvata Johanesburg i Pretoriju, a širom te zemlje obolelo je više od 2.000 medicinara.

U Nigeriji je korona virusom inficirano skoro 1.000 zdravstvenih radnika, prenosi AP.

Gvineja Bisao, Sijera Leone, Niger, Mozambik i Burundu prijavilo je da je koronom inficirano više od 10 odsto zaposlenih u zdravstvenom sektoru tih zemalja.

Zastrašujući porast zaraženih u Omanu

U Omanu je registrovan još 1.361 nov slučaj korona virusa, a ministar zdravlja te zemlje upozorava da dolazi do "zastrašujućeg" porasta broja obolelih i da je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom.

Ukupno je od početka epidemije zaraženo 42.555 ljudi, a preminulo 188 osoba. Samo u poslednjih nedelju dana registrovano je više od 9.000 novih slučajeva i 43 smrtnih slučajeva.

"U poslednjih šest nedelja imamo radikalnu promenu koja je veoma uznemirujuća i zastrašujuća", rekao je juče ministar Ahmen bin al-Saedi.

On je za takvo stanje optužio pojedince koji ne nose maske i ne poštuju mere fizičke distance, prenosi Rojters.

Saedi je rekao da Oman, zemlja sa 4,7 miliona stanovnika, radi na povećanju kapaciteta bolničkog lečenja i jedinica intenzivne nege, kao i da se planira uspostavljanje poljske bolnice sa do 300 kreveta.

U Meksiku rekordan broj novoobolelih u jednom danu

U Meksiku je tokom poslednja 24 sata zabeleženo 6.741 novoobolelih, što predstavlja rekordan broj novih slučajeva u jednom danu u toj zemlji.

Prema podacima ministarstva zdravlja, ukupno je obolelo skoro 240.000 ljudi.

Meksiko je sada prestigao Iran, pa je sada na desetom mestu po broju zaraženih korona virusom, navodi Rojters.

Tokom poslednja 24 sata preminulo je još 679 osoba, čime je ukupno preminulo skoro 30.000 obolelih.

Zamenik ministra zdravlja Hugo Lopes-Gatel rekao je da vlasti sada pregledaju podatke preminulih čija je smrt povezana sa infekcijom korona virusom, pa smatraju da bi taj broj mogao da bude i mnogo veći. Zvanični broj preminulih mogao bi da poraste kada takvi slučajevi budu identifikovani, rekao je on.

Japan neće ponovo uvoditi vanredno stanje

Japan neće ponovo uvesti vanredno stanje, iako raste broj novozaraženih korona virusom, izjavio je portparol japanske vlade.

Glavni grad Tokio danas je prijavio 124 nova slučaja, što je rast u odnosu na 107 novozaraženih koji su prijavljeni prethodnog dana.

Veliki broj novozaraženih ima veze sa povećanim testiranjem među radnicima u noćnim klubovima u dva distrikta, navodi Rojters.

Iako postoji rast broja novozaraženih, iz vlade poručuju da se smanjuje broj teških slučajeva i da nema potrebe da se ponovo uvodi vanredno stanje, koje je ukinuto 25. maja.

"Sprečićemo širenje infekcije, ali ćemo zadržati normalan svakodnevni život", rekla je guvernerka Tokija.

Broj zaraženih kovidom-19 u Japanu manji je nego u drugim zemljama, ali su mere prevencije širenja epidemije već dovele japansku ekonomiju u recesiju u prvom kvartalu ove godine.

U Čikagu karantin za posetioce iz nekih američkih država

Posle rekordnog porasta broja novih slučajeva korona virusa u SAD, zdravstvene vlasti Čikaga odlučile su da u tom gradu za sve posetioce iz američkih saveznih država u kojima broj slučajeva COVID-19 izrazito raste bude obavezan dvonedeljni karantin.

Ova odluka stupa na snagu u ponedeljak i trenutno se odnosi na 15 američkih država, među kojima su Kalifornija, Florida, Teksas i Arizona, a za prekrišioce su predviđene kazne od 100 do 500 dolara dnevno, odnosno maksimalno 7.000 dolara.

Kako navodi Rojters, broj slučajeva trenutno je u porastu u 37 od 50 američkih država, a juče je na nivou cele zemlje zabeleženo više od 55.000 novih slučajeva korona virusa, što predstavlja globalni rekord.

Prema Rojtersovoj statistici, u SAD je od COVID-19 umrlo gotovo 129.000, što je gotovo četvrtina crnog bilansa zvanično zabeleženog u svetu, a zaraženo je oko 2,76 miliona ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.