Svet: 100.000 novih slučajeva svaki dan poslednje dve nedelje, nove mere u Pekingu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2020, 08:21

Svet: 100.000 novih slučajeva svaki dan poslednje dve nedelje, nove mere u Pekingu

U Brazilu je u poslednja 24 sata potvrđeno više od 20.000 novozaraženih korona virusom, posle četiri dana pada broja novih slučajeva.

Potvrđeno je 20.647 novih slučajeva korona virusa, tako da je ukupan broj inficiranih 888.271, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Porast broja slučajeva zabeležen je nakon što četiri dana pada broja novozaraženih.

Umrlo je još 627 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudi, tako da je broj preminulih dostigao 43.332, navodi TAS S. Oporavile su se 412.252 osobe.

Brazil je po broju zaraženih i umrlih od COVID-19 na drugom mestu u svetu, posle SAD.

Jugoistočna brazilska država Sao Paulo i dalje je najveće žarište epidemije u Brazilu, uključujući istoimeni glavni grad, gde živi više od 21 milion ljudi.

U toj državi zabeleženo je 181.460 slučajeva infekcije i 10.767 smrtnih slučajeva.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro smatra da korona virus ne predstavlja veliku opasnost i naziva ga "malim gripom".

U Meksiku više od 150.000 zaraženih korona virusom

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Meksiku dostigao je 150.254, pošto je u poslednja 24 sata prijavljeno još 3.427 inficiranih, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od COVID-19 umrlo je još 439 ljudi, tako da je ukupan broj preminulih 17.580 ljudi, prenosi CNN.

Meksiko je po broju zaraženih na 14. mestu u svetu.

SZO: 100.000 novih slučajeva svaki dan poslednje dve nedelje

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da se u poslednje dve nedelje svakoga dana belezi više od 100.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa širom sveta, uglavnom u Americi i Južnoj Aziji.

On je poručio zemljama koje su obuzdale prenošenje virusa da moraju biti u pripravnosti zbog mogućnosti ponovnog porasta broja slučajeva.

Tedros je ukazao i novi niz slučajeva u Pekingu, koji je povezao više od 50 dana bez novih slučajeva kovid-19, i rekao da se poreklo nove serije slučajeva istražuje, prenosi AP.

Majkl Rajan, šef SZO za vanredne situacije, rekao je da je zdravstvena agencija UN ponudila dodatnu pomoć kineskim vlastima i da bi SZO mogao da pojača svoj tim u Kini narednih dana dok istraga napreduje.

Tedros je primetio da su bila potrebna dva meseca da se dostigne prvih 100.000 prijavljenih slučajeva, a sada to je dnevna norma. Skoro tri četvrtine novih slučajeva svakog dana dolazi iz 10 zemalja, uglavnom iz južne Azije i Amerike, rekao je on.

Kina: Još 40 zaraženih, 27 u Pekingu, nove mere u glavnom gradu

U Kini je potvrđeno 40 novih slučajeva korona virusa, od kojih 27 u Pekingu, saopštile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Tako je broj novih slučajeva u Pekingu od petka povećan na 106, a grad uvodi stroge mere kako bi suzbio novi talas epidemije koji je počeo sa pijace Ksinfadi, najveće u Pekingu.

Počelo je i masovno testiranje, a pijaca, na kojoj se prodaju sveže voće i povrće, kao i morski plodovi i meso, zatvorena je od subote.

Onima koji su bili u kontaktu sa potvrđenim slučajevima nije dozvoljeno da napuštaju grad, preneli su kineski državni mediji, a suspendovane su i neke usluge prevoza.

Vlade u mnogim pokrajinama Kine uvele su karantin za posetioce iz Pekinga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.