Izvor: TangoSix.rs, 03.Jul.2020, 08:01

Švajcarska izlazi na referendum: Da li ste za nabavku višenamenskih borbenih aviona?

Vlada Švajcarske objavila je 26. juna da će 27. septembra ove godine, stanovništvo te zemlje na referendumu odlučiti o tome da li će se nastaviti sa procesom nabavke novih višenamenskih borbenih aviona koji će zameniti zastarele lovce F-5E i F Tiger II kao i flotu aviona F/A-18 Hornet iz sastava Ratnog vazduhoplovstva. Pri tome, nacija na glasanju neće birati o tome koji tip letelice će biti izabran. Plan je da se izjašnjavanje održi pre nego što u novembru >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << proizvođači borbenih aviona dostave svoje predloge a pandemija Korona virusa je već odložila postupak ove nabavke.
Konačne ponude za svoje borbene avione poslaće američki Boeing za F/A-18E i F Super Hornet kao i Lockheed Martin za F-35A Lightning II, potom francuski Dassault za Rafale i evropski konzorcijum Eurofighter odnosno nemačka filijala Erbasa, za avione EF-2000. Iako je u trci bio i švedski SAAB sa svojim Gripenom E, taj avion i pored primljene ponude nije uzet u razmatranje jer njegov razvoj još uvek nije završen a Švajcarci nisu čak ni tražili da Šveđani pošalju ovaj tip aviona na letna i zemaljska ispitivanja koja su između aprila i jula prošle godine održana u Švajcarskoj.
Kompanije koje konkurišu za dobijanje posla, a koje se direktno obraćaju švajcarskim vlastima, trebalo bi da podnesu najpovoljniju ponudu. Predlog treba da obuhvati cene za 36-40 aviona (prethodno je pominjano 30-40) a paket treba da ukljući logistiku i naoružanje, svu pripadajuću opremu i usluge ali i jasno definisane industrijske aspekte koji podrazumevaju i offset poslove. Švajcarska je prvobitno planirala da svoj novi višenamenski borbeni avion odabere tokom ove godine ali će se to najverovatnije dogoditi tokom 2021. Parlament bi 2022. godine trebalo da odobri nabavku i dodeli finansijska sredstva a prve isporuke bile bi realizovane 2025. godine.
Prethodni tender za nabavku novih borbenih aviona nije uspeo jer je na nacionalnom referendumu koji je održan 18. maja 2014. sa 53,4 procenata glasova, nabavka odbijena. Proces nabavke trajao je od 2008. godine kada su prikupljene ponude a kandidati su bili švedski Gripen, francuski Rafal i evropski EF-2000 čije je ispitivanje na zemlji i u vazduhu izvršeno u Švajcarskoj tokom 2009. godine. 30. novembra 2011. švajcarska vlada je saopštila je da se nabavljaju 22 Gripena NG (sadašnja oznaka Gripen E i F) za oko 3,2 milijarde dolara uz offset od preko 100 procenata.
Treba naglasiti da su na ispitivanje u Švajcarsku tada bile poslate starije verzije JAS-39C i D ali da to nije uticalo na to da bude izabran Gripen što se dogodilo pre svega zbog finansijskog dela čitavog posla. Iako je u izveštaju koji je u javnost procureo 2012. godine u kome se navodi da je na ispitivanjima najbolji bio Rafal, za Gripen je procenjeno da je ipak zadovoljavajuće rešenje..
Avgusta 2012. vlasti Švajcarske i Švedske potvrdile su plan za realizaciju posla u vezi prodaje i nabavke Gripena a do septembra 2013. je kupovina ovih aviona odobrena na svim nivoima vlasti u Švajcarskoj. Novi tender planiran je za april 2015. ali se u ponovni proces nabavke zvanično pokrenut tek marta 2018. Osim nabavke do 40 višenamenskih borbenih aviona, u programu Air2030 čiji je budžet oko 8 milijardi dolara, planirana je i kupovina raketnog sistema PVO srednjeg do dugog dometa.
The post Švajcarska izlazi na referendum: Da li ste za nabavku višenamenskih borbenih aviona? appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.