Smanjen promet putnika na granici sa Hrvatskom i Mađarskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2020, 13:39

Smanjen promet putnika na granici sa Hrvatskom i Mađarskom

Povećavanje broja zaraženih od korona virusa smanjilo je promet putnika na graničnim prelazima Srbije sa Mađarskom i Hrvatskom. Ekipa RTV-a obišla je najfrekfrentnije granične prelaze u zapadnobačkom okrugu Bački Breg – Hercegsanto sa Mađarskom i Bezdan – Batina sa Hrvatskom. Teretni saobraćaj odvija se normalno, što se tiče putnika, prelazi su praktično opustošeni.

Od srede do danas drastično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je smanjen promet putnika na Graničnom prelazu Bački Breg – Hercegsanto u Mađarskoj. Teretni saobraćaj odvija se nesmetano, a putnike, koji žele preko ovog graničnog prelaza na zeleni koridor prema zemljama Evropske unije, carinici susedne države vraćaju i upućuju na granične prelaze Horgoš – Reske i Kelebija – Tompa.

"Vratili su me sa mađarske granice i kažu mi da moram na tranzit preko Kelebije ili Horgoša. Nisu me pustili na ovaj mali granični prelaz da putujem za Nemačku iako imam sve papire", izjavio je Nikola Sedlar, putnik iz Srbije za Nemačku.

"Za nas koji radimo međunarodni trasnport ne treba korona test, tako da mi putujemo slobodno", rekao je Rade Carević, vozač međunarodnog transporta iz Srbije u Mađarsku.

Granični prelaz Bezdan – Batina sa Hrvatskom uglavnom korsite stanovnici pograničnih delova, koji dolaze u Srbiju zbog poslovnih ili privatnih obaveza.

"U Hrvatskoj je situacija kao i kod vas, mislim da se i kod nas povećava broj zaraženih od korone. Bilo bi vreme da dođe kraj svemu ovome, jer ljudima je stvarno dosta svega preko glave", saopštio je Ivica Martinov iz Hrvatske.

"Za ulazak u Hrvatsku mora biti opravdan razlog, na primer da je uplaćen apartman ili smeštaj, ili radna viza, a i onda se ostaje u izolaciji 14 dana, a nakon sedam dana traže negativan test na koronu", kazao je Marko Beberović iz Srbije.

Od 15. jula do danas, granični prelaz Bački Breg prešlo je 434 putnika, a promet na granici sa Hrvatskom kod Bezdana takođe je opao za oko 80 odsto.

"Mađarska strana je uvela zabranu ulaska u državu bez dva negativna korona testa u 48 sati. Na ovom graničnom prelazu je dozvoljen prelaz za naše državljane koji rade u Mađarskoj do 30 kilometara i njihove državljane, koji rade u Srbiji do 30 kilometara, pa tako oni još uvek mogu nesmetano da prelaze. Granični prelaz je nedavno obnovljen, asfaltiran je put na ovom prelazu, ali eto korona je opustošila granični prelaz, pa je nekako to palo u drugi plan", rekao je Željko Prosenica, šef CI Bački Breg.

Posledice širenja korona virusa ogledaju se i u statističkim podacima sa graničnih prelaza u zapadnobačkom okrugu. Od 1. do 14. jula na prelazu Bački Breg obavljena je 15.801 pasoška kontrola, dok je za isti period prošle godine ovaj prelaz koristilio preko 40.000 putnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.