Izvor: Radio 021, 22.Apr.2021, 08:29

Slovenci koji su preležali kovid dobiće jednu dozu vakcine

Osobe koje su imale potvrđenu dijagnozu kovid19 primiće samo jednu dozu vakcine protiv korona virusa šest meseci nakon što su preboleli ovu bolest, određeno je novim smernicama koje je izdao nacionalni savetodavni komitet za imunizaciju u Sloveniji.

Uputstva su izdata centrima za vakcinaciju odmah nakon što je sedam drugih evropskih zemalja odlučilo da to učini, rekla je šefica savetodavnog tela Bojana Beović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prenosi agencija STA.

Ona je rekla da je odluka motivisana željom da se promišljeno koristi ograničena ponuda vakcina, jer još nema dovoljno doza za sve stanovnike, ali i činjenicom da potvrđena infekcija daje bar neki stepen imuniteta.

Beović je, međutim, naglasila da se ova preporuka možda ne može odnositi na one koji su imali blage simptome i one sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Savetodavna grupa planira da prati naučne studije koje se objavljuju gotovo svakodnevno i možda će, shodno novim informacijama, odlučiti da će neki rekonvalescenti ipak biti vakcinisani dva puta.

Do sada je oko 382.000 Slovenaca ili oko 18 odsto stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa, dok je više od 155.000, ili 7,4 odsto populacije i revakcinisano.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.