Izvor: MozzartSport.com, 08.Avg.2020, 10:26

Skener Župiler lige: Briž prvi favorit bez ijednog pojačanja, Gent prvi izazivač, Antverpen vreba iz pozadine, velika gužva za poslednje mesto u plej-ofu

Danas počinje prvenstvo u elitnom rangu belgijskog fudbala. Na otvaranju šampionata tri kluba imaju članove pozitivne na korona virus, ali se zbog toga njihove utakmice neće odlagati

Dosta je bilo odmaranja, vreme je za akciju! Posle punih pet meseci otkako je prethodna, turbulentna sezona okončana za zelenim stolom, a titula dodeljena Klub Brižu, startuje nova takmičarska godina u Župiler ligi.

Ove sezone, format takmičenja biće znatno izmenjen. Liga >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je proširena na 18 timova umesto prethodnih 16, što znači da je predlog Vaslan Beverena, kluba koji je kao poslednji prethodne sezone trebalo da ispadne, usvojen i da je tim iz Istočne Flandrije dobio još jednu šansu u elitnom društvu belgijskog fudbala, kojem su se od ove sezone pridružili Leven i Beršot.

 I nije to jedina izmena. Posle ligaškog dela prvenstva, takmičenje se nastavlja u obliku mini plej-ofa – četiri najbolja tima će se boriti za titulu, a ekipe od petog do osmog mesta za Ligu Evrope, a pre početka doigravanja biće podeljeni bodovi. Jedan tim će direktno u niži rang, dok pretposlednji ide u plej-of sa drugoplasiranim iz druge lige.

I taman što se činilo da je sve pod konac, dan pred start šampionata u Serkl Brižu, Mehelenu i Genku su objavili da imaju po jednog člana pozitivnog na korona virus u klubu. Uprkos tome, odlaganja neće biti, te će se sve nastaviti kao po planu. Fudbaler Genka, Teo Bongonda, čije je ime jedino poznato od zaraženih, provešće u karantinu svega sedam dana.

No, da se vratimo na šampionat. Zanimljivo je da Gegenpres postaje sve popularniji u Belgiji. Visoki presing sa ciljem da se lopta osvoji što pre i spreči kontra-napad implementirao je Aleksander Blesin, doskorašnji trener mlađih kategorija Lajpciga, a od ove sezone kormilar Ostendea, a obrisi ovakvog stila igre mogu se često prepoznati i u Anderlehtu, odnosno Genku.

I pre nego što krenemo sa skenerom, valja istaći i ime Frenkija Durija, trenera Zultea, kome će ovo biti 19. sezona na klupi kluba iz Varegema. Iskusni Belgijanac seo je na klubu Zultea 2012. godine po drugi put u karijeri, pošto je isti klub prethodno vodio od 2001. do 2010. godine.

A sada – ono glavno.

Dva glavna kandidata za titulu, Antverpen vreba iz pozadine, velika gužva za poslednje mesto u plej-ofu

Prvi kandidat za naslov šampiona je definitivno aktuelni prvak Klub Briž iz prostog razloga jer je uspeo da sačuva okosnicu tima. Plavo-crni nisu “prstom mrdnuli“ na tržištu, a nije da nemaju finansijsku moć da se aktiviraju. Jednostavno, u taboru šampiona se nose onom da dobitnu kombinaciju, koja je donela dve titule šampiona u prethodne tri sezone, ne treba menjati. Promovisali su tek trojicu igrača iz omladinskog pogona, ali su sve ono pozitivno iz prethodne sezone zadržali na Jan Brejdel stadionu.

Čitava poslednja linija ostala je na okupu, a iskusni čuvar mreže Simon Minjole, koji je na 27 utakmica u prvenstvu prethodne sezone kapitulirao samo 13 puta, trebalo bi da bude jedna od najvažnijih karika u timu. Uz njega, tu ulogu trebalo bi da ponese i Hans Vanaken, neumorni ofanzivni vezista, motor ekipe i pritom najbolji strelac tima iz prethodne sezone. Većih gubitaka nije bilo, pa Briž sa svim raspoloživim snagama ulazi u šampionat, mada nije nemoguće da posle poraza u finalu Kupa od Antverpena dodatno pojača igrački kadar.

Prvi kandidat da pomrsi konce aktuelnom šampionu je Gent. Prvenstveno zbog činjenice da još uvek uspeva da zadrži Džonatana Dejvida, 20-godišnjeg kanadskog napadača koji je zaludeo “pola Evrope“. I to ne bilo koje klubove. Za najboljeg strelca (18) i drugog asistena (8) Župiler lige iz prošle sezone raspitivali su se Bajern Minhem, Mančester Junajted, Dortmund, Arsenal, Menhengladbah, Ajaks, Porto... Ali, uprava Genta je cenom od 30.000.000 - 35.000.000 evra rasterala sve zainteresovane klubove i Dejvid je i dalje “stanovnik“ Gelamko Arene. Ostane li na mladi Kanađanin još godinu dana na istoj adresi, Briž bi trebalo da se pripazi “podivljalih Bizona“.

Jer, Gent je bio prilično ambicion na tržištu. Ukupno je u dosadašnjem delu prelaznog roka potrošio 15.700.000 evra, a više od trećine (6.000.000) dao je samo na levog beka Nurija Fortunu koji je stigao iz Šarlroe, što dovoljno pokazuje koliko su Bizoni naoštreni da skinu Briž sa trona. Ali, ambicije Genta nisu iznenađenje. Predsednik kluba Ivan de Vite želi da njegov klub ponovo zablista u Belgiji i oproba se još jednom u Ligi šampiona posle četiri godine izostanka iz elitnog evropskog takmičenja.

Međutim, atmosfera na Gelamko Areni će umnogome zavisiti i od uspeha Genta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ne domogne li se makar Lige Evrope posle silnih ulaganja, sve bi vrlo lako moglo da krene po zlu. I naravno, mnogo toga će zavisiti i od Dejvida. Ukoliko Kanađanin ode, biće to veliki gubitak za Gent po pitanju igračkog kadra, ali ne i finansijski.

Vredni pomena su i dolasci dvojice ponajboljih fudbalera Hajdenhajma iz prošle sezone sa čijim se odlascima nemački klub pomirio nakon što je ostao bez promocije u Bundesligu. Na Gelamko Arenu stigli su najefikasniji pojedinan ekipe sa 14 pogodaka Tim Klajndinst i Niklas Dorš, polaznik Bajernove akademije za po 3.500.000 evra, dok je Anderlehtu plaćeno 1.500.000 evra za otkup iskusnog veziste Svena Kumsa koji je prethodnu sezonu proveo na pozajmici u Gentu. Centralni defanzivac Dino Arslanagić stigao je bez obeštećenja nakon što mu je istekao ugovor sa Antverpenom.

Neverovatno je kakav je uspon napravio Antverpen u prethodne tri godine, otkad je član elitnog ranga. Od prelaska iz donjeg doma u gornji, do kvalifikacija za Ligu Evrope. I mada u upravi niko neće reći da je titula cilj ove sezone, svi je sanjaju. Trener Ivan Leko uspeo je na debitantskom meču na klupi najstarijeg belgijskog kluba da iznenadi Briž u finalu Kupa, dokopa se trofeja i to bez mogućnosti da “isproba“ nova pojačanja. Frenk Boja, Nil de Pov, Žan Butez, Birger Vertstret i Alireza Beiranvand, novopridošli igračipravo nastupa imaće tek od prvog kola. Svi osim potonjeg došli su kao slobodni igrači, dok je Beiranvand, inače čuvar mreže, plaćen Persepolisu 600.000 evra. Bio je to odgovor na odlazak Sinana Bolata kojem je istekao ugovor.

Tri do četiri zvučna imena tek se najavljuju. Jedno od njih navodno je i Edmilson Žunior, nekadašnji fudbaler Standarda, a sada član Al Duhaila, ali će to biti teško dostupna meta. I pored činjenice da je Dijumersi Mbokani uz Džonatana Dejvida bio najefikasniji igrač prvenstva, Antverpenu je potreban još jedan napadač, posebno ukoliko se tim plasira u Ligu Evrope. Pored špica, prioritet je i pouzdani centralni defanzivac, pošto se Vesli Hud vratio u Sautempton nakon što mu je istekla pozajmica. Hrvatski stručnjak tek bi trebalo da uspostavi svoj sistem igre i “prešalta“ sa dosadašnjeg defanzivnijeg na dosta ofanzivniji. I upravo je to razlog zbog kojeg je izbor pao upravo na Leka. Antverp sa odbrambenim pristupom, kao protiv Briža u Kupu, neće moći da slomi otpor manjih ekipa.

Za poslednje, četvrto mesto za odlazak u mini plej-of i borbu za titulu licitiraće Šarlroa, Genk, Anderleht i Standard Lijež.

Šarlroa je uspeo da na još godinu dana pozajmi Kavea Rezeja iz Briža, fudbalera koji je prethodne sezone bio najefikasniji član Zebri u prvenstvu, što je definitivno najveći transfer kluba u ovom roku. Šamar Nikolson teško da bi sam izneo sezonu u napadu, posebno jer Šarlroa očekuju i kvalifikacije za Ligu Evrope. Valja napomenuti i dolazak Giljomea Žilea bez obeštećenja iz Lensa, veziste koji bi uprkos svojim godinama (36) trebalo da pre svega iskustvom doprinese ekipi. Igrao je na visokom nivou – Olimpijakos, Nant, Anderleht – i to će Zebrama biti samo benefit. Odlazak Nurija Fortune veliki je udarac za Šarlrou, jer u Belgiji važi za jednog od boljih levih bekova. Ukoliko se ne domognu mesta u top četiri, Zebre mogu smatrati sezonu razočaravajućom.

Genk je u dosadašnjem delu prelaznog roka, prema mišljenju tamošnjih medija, imao najveći ulov. Plavo-beli su iz Heraklesa za svega 4.000.000 evra doveli najboljeg strelca Eredivizije sa 15 pogodaka, Sirila Desersa. Belgijancu se navodno ovim transferom ispunio dečački san, jer je kao mali znao da obuče dres Genka sa imenom Veslija Sonka, legende Štrumfova. Međutim, Genk je u protekloj sezoni imao problem sa povredama, posebno u veznog redu. Pritom, čini se da na Luminus Areni još uvek tragaju za pravim plejmejkerom otkako je Alehandro Pozuelo 2019. godine preleteo “preko bare“ i otisnuo se u Toronto.

 Uprkos tome, Genk ima kvalitet potreban da napadne top četiri. Poslednja linija ojačana je južnoameričkim bekovima Danijelom Munjozom i Žeraldom Artegom koji su za ukupno 8.000.000 evra pristigli iz Atletiko Nacionala, odnosno Santos Lagune, dok je zadnji vezni Ebue Kuasi plaćen Seltiku 1.500.000 evra. Još jedna bitna stvar u vezi sa Genkom – rešeno je pitanje golmana koje je mučilo Štrumfove u poslednje vreme. Deni Vuković se konačno oporavio od povrede i trebalo bi da bude prvi izbor među stativama u predstojećoj sezoni.

Biće zanimljivo videti kako će Anderleht otvoriti ovu sezonu. U taboru najtrofejnijeg kluba Belgije prilično su optimistični pred start šampionata. Najveće pojačanje za kraljevski klub svakako je pozajmica Brajtonovog brzonog napadača Persija Taua koji je prošle sezone, takođe na pozajmici, pružao odlične partije u dresu Briža. Napad je i bio najveći problem ljubičasto-belih, posebno posle odlaska Kemara Rufa u Rendžers pre nekoliko dana. Jedini milionski transfer Anderlehta bila je kupovina levog beka Bogdana Mikaličenka iz Zorje za 1.500.000 evra. Teško da će zvučnih pojačanja biti do kraja prelaznog roka. Umesto toga, Anderleht će nastaviti da se oslanja na svoju decu, a ukoliko izbegne povrede, Vensan Kompani bi mogao da bude najveće pojačanje za svoju ekipu. Baš kao i u slučaju Šarlroe, ispuštanje mesta u top četiri, smatralo bi se neuspehom u taboru kluba iz Brisela.

Klub sa verovatno najmanje šansi da se domogne borbe za titulu preko plej-ofa je Standard. Uprkos tome što je uplovio u nešto mirnije vode dolaskom novog investitora Fransoe Fornijerija, klub iz Liježa se suočava sa letom punim pitanja.

Mnogo toga će zavisiti od upornosti Crvenih da zadrže okosnicu tima. Sa novim vlasnicima, prodaja nije imperativ, ali se na Mauris Dufransu ne očekuju ni pojačanja. Zapravo, Standard je retko kada, kao ovog leta, bio tako povučen na pijaci. Jedino pojačanje je Loren Enkinet, Belgijanac koji stižen kao slobodan igrač iz Levena i trebalo bi da ima ulogu rezervnog čuvara mreže.

 S druge strane, Dimitri Lavale je bez obeštećenja prešao u Majnc, Karlinjoj je završio u Vasko da Gami za 1.500.000 evra, a na izlaznim vratima je i Mergim Vojvoda za kojeg se raspituju Atalanta i Torino. I pored svega toga, novi trener Filip Montanije ostavio je vrlo dobar utisak na pripremnim utakmicama, savladavši između ostalog Monako i dva puta Rems. Opet, treba biti oprezan. Trenutno u Liježu vlada pozitivno raspoloženje, ali sa par loših rezultata, eto i nevolje. Bilo kako bilo, na osnovu suvog kvaliteta, mediji u Belgiji Standard ne vide u ozbiljnijoj borbi za mesto u top četiri.

Poslednji tim vredan pomena je Mehelen koji je prošle godine sve iznenadio visokom šestom pozicijom. Ekipa je ostala na okupu, jedini značajniji transfer bila je prodaja Ise Kaborea Mančester Sitiju za 4.500.000 evra, ali je odlični mladi desni bek ostao još godinu dana na pozajmici u belgijskom klubu.

Ono što će nedostajati Mehelenu u narednoj sezoni jesu njegovi navijači. Nije kao da su bili nesavladivi kod kuće, ali je publika uvek stvarala posebnu atmosferu koja je podizala tim. Biće teško dve godine uzastopno ostati u vrhu, ali bi Mehelen i ove sezone trebalo da se nađe u gornjem delu tabele.

BELGIJA 1 – 1. KOLO

Subota

16.30: (1,65) Klub Briž (3,70) Šarlroa (5,70)

19.00: (1,40) Antverpen (4,50) Muskron (8,50)

19.00: (1,55) Standard (4,00) Serkl Briž (6,25)

Nedelja

13.30: (4,40) Sint Trujden (3,70) Gent (1,80)

16.00: (3,60) Zulte Varegem (3,60) Genk (2,00)

18.15: (4,10) Mehelen (3,50) Anderleht (1,90)

20.45: (1,65) Kortrajk (3,80) Vasland Beveren (5,50)

Ponedeljak

19.00: (2,50) Leven (3,30) Eupen (2,85)

19.00: (2,40) Ostende (3,35) Beršot (2,95)

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.